Almelose raadsleden zijn woensdagavond geweigerd bij een bewonersinformatieavond over de opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen aan de Vriezenveenseweg. Bij de ingang van het Noordik Lyceum werd hen persoonlijk door burgemeester Richard Korteland (VVD) de toegang ontzegd. Volgens de raadsleden dreigde hij de politie erbij te betrekken als de raadsleden geen gehoor aan het verzoek zouden geven. Saillant detail: D66-raadslid Max Christen mocht wel naar binnen.
De raadsleden Jorien Geerdink (PvdA) en Marcel Middelkamp (Fractie Middelkamp) bleven totaal verbijsterd achter in de hal van de school, terwijl de bijeenkomst op de eerste verdieping in de aula op het punt van beginnen stond. De gemeente had er bewust voor gekozen om woensdagavond geen raadsleden toe te laten bij de bewonersbijeenkomst om het onderwerp later met een voltallige raad te kunnen behandelen.
"Als volksvertegenwoordiger moet ik daar gewoon bij kunnen zijn", reageert raadslid Geerdink desgevraagd op de gebeurtenissen van woensdagavond. "Bovendien woon ik op 400 meter afstand van de plek waar de nieuwe opvanglocatie is gepland en ik heb daar ook een mening over."
Raadslid Edwin Groenendal (VVD) reageert op Facebook dat deze gang van zaken 'duidelijk' van te voren was gecommuniceerd. Geerdink beaamt dat, maar geeft tegelijkertijd aan dat ze het daar volledig mee oneens was. Bovendien geeft ze aan dat ze ook het voornemen om dit onderwerp achter gesloten deur te behandelen in de raad niet haar keuze is. Groenendal geeft ook aan dat het slechts een buurtgesprek is en dat Geerdink 'onnodig het sentiment opstookt'.
Raadslid Marcel Middelkamp zegt van niets te weten dat de gemeente er bewust voor koos om geen raadsleden toe te laten bij de bewonersbijeenkomst om het onderwerp later met een voltallige raad in behandeling te nemen. Dat was vooraf zo gecommuniceerd, erkent ook Jorien Geerdink. Middelkamp: "Mij was het niet bekend. Maar ook dan was ik gewoon gegaan. Het is bovendien wel heel bijzonder dat de burgemeester de politie erbij wil halen als ik niet vertrek. Ik ben volksvertegenwoordiger, daar word ik voor betaald en ga in die functie naar zo'n bijeenkomst. Niemand mag mij daarin belemmeren."
Tijdens de bijeenkomst bleek dat maar zes omwonenden een uitnodigingsbrief van de gemeente hadden ontvangen. Toen het bestaan van de bewonersavond woensdag in de loop van de dag bij meerdere wijkbewoners doordrong, kwamen er alsnog rond de 60 buurtbewoners op de bijeenkomst af. Eén van de bewoners meldt dat er zelfs door de burgemeester met het inschakelen van de politie werd gedreigd als de raadsleden toch besloten door te lopen naar de aula. Geerdink: ''Dat klopt. Hij zei het niet op dreigende toon, maar hij zei het wel. Raadslid Max Christen mocht wel naar binnen omdat hij ernaast woont."
Eerder kwam een groep omwonenden in protest tegen de plannen voor de verplaatsing van de opvangcomplex in hun wijk. Dat kwam omdat de eerste bewonersbijeenkomst volgens een groepje omwonenden werd ervaren als een 'bominslag'. Het bleef voor de groep onduidelijk waarom de keuze voor een opvang opnieuw op hun wijk was gevallen en ze voelden zich ‘onvoldoende’ betrokken bij de besluitvorming.
De plannen komen voort uit de noodzaak om vervangende opvanglocaties te vinden voor Huize Alexandra en De Banier. Deze opvanglocaties, waar respectievelijk 310 en 60 Oekraïners worden opvangen, worden gesloopt voor nieuwbouw. De gemeente wil beide groepen samenvoegen op één nieuwe locatie: de kop van de Vriezenveenseweg, in dezelfde straat als waar Huize Alexandra nu staat.
De gemeente reageerde donderdagochtend als volgt: 'Het buurtgesprek woensdagavond was uitsluitend bedoeld voor genodigden, dat wil zeggen voor de buurt. Met alle ruimte voor genodigden om hun vragen te stellen en een toelichting te krijgen. Op verzoek van de gemeenteraad worden zij komende week bijgepraat over het proces rond de beoogde opvanglocatie voor Oekraïners aan de Schelfhorstdwarsweg.'