Twente FM regio kort zijn regionale korte berichten uit de gemeenten van Dinkelland, Losser, Oldenzaal, Tubbergen en Wierden die u lokaal op de hoogte houden.
Wethouder Richard de Way van Dinkelland hoopt de komende twee jaar het alcoholgebruik onder de lokale jeugd terug te kunnen dringen. Maar dit gaat niet eenvoudig zijn, zo erkent hij in een interview op de gemeentelijke website.
Jongeren in Dinkelland en Tubbergen hebben een verontrustend drankgebruik; ze drinken te veel én veel te vroeg. Zo lijkt het alsof de wettelijke verhoging van de alcoholleeftijd van 16 naar 18 jaar hier niet ingevoerd is. Sterker nog, ' zelfs die van 16 niet', zo grapt hij. Het vroeg drinken lijkt helaas eerder toe te nemen dan te dalen. Uit de Jeugdgezondheidsmonitor bleek al dat ouders het lastig vinden om alcohol te verbieden, juist ook omdat veel leeftijdsgenoten van hun kinderen wél mogen drinken. Een vicieuze cirkel dus, die lastig te doorbreken is.
De gemeente Losser houdt komende woensdag 22 januari het 'Toekomstatelier.' Onder deze noemer worden twee praatbijeenkomst gehouden om in gesprek te gaan over de toekomstvisie voor 2040.
De gemeente gaat graag in gesprek met zoveel mogelijk inwoners, ondernemers, maatschappelijke instellingen en andere partners om tot een breed gedragen visie te komen. De bijeenkomsten zijn beide op woensdag 22 januari. In De Lutte is dit van 16.00 tot 16.30 uur bij Erve Boerrigter. Vervolgens van 18.30 tot 20.00 uur in 't Lossers Hoes in Losser. Aanmelden kan door te e-mailen naar: [email protected]. Geef dan wel even door of u naar de bijeenkomst in De Lutte of Losser gaat.
Carnavalsvereniging De Kozakken in Oldenzaal maakt zich op voor een bijzonder jubileum. Deze stichting bestaat namelijk 11 jaar, wat passend gevierd moet worden.
De Kozakken zijn een bijzondere club, aangezien deze exclusief is voor carnavalsvierders met een beperking. Zo kunnen ook zij genieten van alles wat het carnaval te bieden heeft in de Boeskoolstad. Het jubileum wordt op zondag 26 januari gevierd met de leden, genodigden en sponsoren in Stadstheater De Bond. Hier worden dan ook de eigen hoogheden gepresenteerd, de Tsaar en Tsarina van 2025.
Denekampers die graag willen reizen met bus en trein, maar niet weten hoe dit moet, kunnen deelnemen aan een korte cursus. De OV-ambassadeurs houden deze in de bibliotheek in Denekamp.
Dit bestaat uit drie woensdagmiddagen; 12, 19 en 26 februari telkens van 14.00 tot 15.30 uur. De eerste twee middagen krijgt men uitleg over onder meer het gebruik van de OV-chipkaart en het plannen van de reis. De derde middag maakt men onder begeleiding een proefreis om het geleerde in de praktijk te brengen. Deelname aan de cursus is gratis, de reiskosten zijn wel voor eigen rekening. Aanmelden kan door te e-mailen naar [email protected] of bel met: 038-45 40 130.
De EHBO-verenigingen in de regio hopen dat veel mensen dit jaar weer een basiscursus of herhaling zullen volgen voor reanimatie met de AED.
Deze levensreddende vaardigheden zijn zeker in de kleinere kernen en buitengebieden van levensbelang. Ambulances zijn immers langer onderweg, waardoor hulp van omstanders vaak de enige goede overlevingskans is. De afgelopen tien jaar zijn er op veel plekken in Twente AED's gehangen, waarmee schokken toegediend kunnen worden bij hartritmestoornissen. Het is dan wel belangrijk om te leren hoe deze gebruikt moeten worden.
Komende zaterdag wordt de 1,1 miljoenste boom geplant in Overijssel, in het kader van de actie 'Iedereen een Boom'. In mei 2020 werd het startschot gegeven voor deze actie, waarbij het doel is om voor elke inwoner van Overijssel één nieuwe boom te planten.
Dit doel is nu gehaald. Veel van deze bomen werden geplant tijdens Boomdeeldagen, waarbij mensen met korting een boom konden kopen en zelf konden planten op een passende plek. Het planten van meer inheemse bomen is ook goed voor de lokale biodiversiteit. Zo werden onder meer lijsterbes, winterlinde en sporkehout geplant voor deze actie. De 1,1 miljoenste boom zaterdag is een grote wintereik, zo laat de Provincie Overijssel weten.