Eerder waren de April-meistakingen al een onderwerp en ook andere grootschalige volksopstanden in Oost-Europa werden vertolkt in een muziektheaterstuk. Nu komt de Stichting Bernhards Ontmoeting in Hengelo met een nieuwe voorstelling, dit keer over het Twentekanaal. Volgens Antek Olszanowski en Jeannette Lodeweges van de stichting is het een verhaal dat verteld móét worden: "Zes dagen per week groeven ze met hun blote handen dat kanaal uit, onder erbarmelijke omstandigheden."
Kan er theater worden gemaakt over een kanaal? “Zeker, het kanaal heeft ontzettend veel betekend voor de regio”, zegt Antek Olszanowski, bestuurslid van de stichting Bernhards Ontmoeting en tevens onderdeel van het artistieke team. “Enschede en Hengelo waren voorheen bijna afgesloten van de wereld, omdat deze streek zo sompig en moerassig was.”
De Twentse industrie had grote behoefte aan een goede verbindingen voor de aanvoer van grondstoffen. De Hengelose machinefabrieken hadden steenkool nodig en de Enschedese textielfabrieken wilden katoen verscheept hebben. De aanleg heeft van 1930 tot 1938 geduurd. Het Twentekanaal is in etappes geopend.
Olszanowski en Lodeweges kregen het idee tijdens hun vele roeiuren bij de Twentse Roeivereniging Tubantia. “Je steekt natuurlijk iets op van de geschiedenis en onze vereniging bestaat dit jaar ook negentig jaar. Ze is een halfjaar eerder opgericht dan het Twentekanaal geopend werd.”
“Het gaat niet alleen om Hengelo, heel Twente is trots op het kanaal”, zegt Lodeweges. In het theaterstuk wordt het verhaal verteld van de fictieve familie Bertelink, een Hengelose familie die in de loop van 90 jaar alles rondom het Twentekanaal meemaakte: van de beginjaren en de oorlog tot de wederopbouw en de toekomst van het kanaal.
Aan de hand van verschillende thema's wordt ook het verhaal van Karin Dingwerth belicht, een jonge Duitse vrouw die na de Eerste Wereldoorlog naar Hengelo kwam om te werken en uiteindelijk trouwde met Hengeloër Guus Bertelink. “Er heerste grote werkloosheid in Duitsland; veel jonge meisjes kwamen naar Nederland om te werken. Het was de eerste migratiegolf na de Eerste Wereldoorlog.”
Een groot deel van het kanaal werd met de hand uitgegraven door werklozen, die onder erbarmelijke omstandigheden te werk werden gesteld. “Zes dagen per week groeven ze, soms met hun blote handen, dat kanaal uit,” aldus Lodeweges. Tijdens de aanleg van het kanaal waren er meerdere stakingen en ook de vrouwen van de arbeiders kwamen uiteindelijk in opstand.
Net als bij eerdere voorstellingen werken studenten van het ROC van Twente mee aan de productie. Studenten van de podiumacademie maken deel uit van het theaterstuk, terwijl studenten van diverse mediaopleidingen video's en interviews hebben gemaakt, die tijdens de voorstelling worden getoond. “Vocaal vrouwenensemble Miscellaneous en het Politiekoor werken ook mee. Het belooft een hele leuke en boeiende voorstelling te worden”, aldus Olszanowski.
De voorstelling Het verhaal van het kanaal is te zien op woensdag 17 en donderdag 18 september in De Gieterij, ROC van Twente in Hengelo.