Verkeer
Stuur appje
Zoek

Gezinnen van Almelose drugsbende God's Delivery in de knel: 'Er werd daar niet gedeald'

Almelo Gods Delivery
Beeld: SPSMedia Floris Kayim

De vermeende drugshandelaren van God's Delivery onderhandelen op dit moment met justitie over een mogelijke straf. Ondertussen zitten gezinsleden met de handen in het haar. Burgemeester Richard Korteland van Almelo wil laten zien dat drugshandel keihard wordt aangepakt door de woningen van twee van de verdachten tijdelijk te sluiten. Dit tot ontsteltenis van een van de (ex-)partners.

De drugshandel van de bende God's Delivery wordt ervan verdacht ruim drie jaar een prominente rol te hebben gespeeld voor drugs gebruikend Twente en omstreken. Klanten konden via Whatsapp hun bestelling plaatsen, waarna deze door speciale drugskoeriers als een soort bezorgservice werd gebracht. De Almelose bende werd afgelopen september opgerold. De verdachten zitten voorlopig nog achter de tralies, in afwachting van hun proces. Zij zijn druk in onderhandeling met justitie over zogenoemde procesafspraken. Dat houdt in dat een verdachte een bekentenis aflegt 'in ruil' voor een gematigde strafeis.

Moeder en dochter

Intussen zitten de gezinsleden van twee van de verdachten, die in het circuit de bijnamen 'God' en 'Maus' hebben, met de handen in het haar. Burgemeester Richard Korteland wil hun twee woningen in het Windmolenbroek en op de Schelfhorst sluiten vanwege een overtreding van de opium-wet. De twee vrouwen, waarvan de gemeente Almelo de woningen tijdelijk wil sluiten, zijn moeder en dochter van elkaar. Beiden hadden ten tijde van de inval op 24 september een relatie met verdachten in het onderzoek.

Professioneel netwerk

Volgens de gemeente is de reden van de sluiting van de woningen zo klaar als een klontje: drugshandel wordt niet getolereerd. "Met deze sluiting wil Almelo een signaal afgeven om te laten zien dat we drugshandel vanuit een woning echt niet toestaan. De burgemeester wil het pand zichtbaar onttrekken uit het criminele circuit", stelt de juridisch medewerker van de gemeente tijdens de rechtszaak. "Gezien professionaliteit van het netwerk, waarvan het huis van Maus deel uitmaakte, kan het niet anders dat deze woning gesloten moet worden. Vanuit dit huis in Windmolenbroek zijn de drugs de straat op gebracht, niet alleen in Almelo, maar ook ver daarbuiten."

Vindplaats speed

De rechter heeft een flink aantal bedenkingen over het dossier dat voor hem ligt. Want waar lag die emmer met 280 gram speed in het huis van Maus en zijn vriendin? Een vraag die niet duidelijk wordt volgens de rechter. "In de aangeleverde stukken staat in de bijkeuken, een kast in de woonkamer én op zolder. Maar waar is het nu precies gevonden", vraagt de rechter aan de gemeente.

Volgens Maus' vriendin, die in de tussentijd de relatie heeft verbroken, is die emmer met drugs op zolder gevonden en wist ze niets af van de handel van haar ex. Volgens haar is het dan ook onterecht dat zij hiervoor moet boeten. "Ik kom nooit op zolder, dat is een opslagplek. En je legt toch al helemaal geen drugs in een woonkamerkast, dicht bij jonge kinderen. Zoiets zou ik nooit toestaan", verzekert de jonge moeder.

“Er was helemaal geen aanloop bij haar huis. De handel was eerder een koeriersdienst”

Daarnaast vindt de vrouw het onzin dat het huis op slot moet vanwege 'een signaal naar de buurt'. Het argument van de gemeente 'dat junks wisten dat daar wat te kopen valt' schuift advocaat Raaijmakers dan ook terzijde. "Er was helemaal geen aanloop bij haar huis. De handel was eerder een koeriersdienst. Dan kan er van handel in huis geen sprake zijn."

"Als het een koeriersdienst is geweest, dan heeft dat pand er toch niets mee te maken", vraagt de advocaat zich af. Wat is dan de noodzaak om het huis van mevrouw te sluiten? Want daar werd niet gedeald."

Zes maanden op slot

Aanvankelijk zou ook de geliefde van de hoofdverdachte in de zaak rondom de drugsbende de sluiting van haar huis komen aanvechten in de rechtbank. Maar zij besloot gisteravond de procedure in te trekken. De vrouw liet in een verklaring aan haar advocaat weten niet meer de puf te hebben om door te vechten. Daarmee wordt haar woning aan de Martenastate nu definitief voor zes maand gesloten. "Ik ben moedeloos en ben deze strijd beu. Ik heb tijdens dit hele gebeuren de hele tijd het gevoel alsof ik 10-0 achter sta."

De bestuursrechter doet binnen nu en een week uitspraak. Mocht de rechtbank mevrouw in het gelijk stellen, dan is haar strijd hoogstwaarschijnlijk nog niet gestreden. Woningcoöperatie BeterWonen is op dit moment een civiele rechtszaak aan het optuigen om haar huurcontract te laten ontbinden.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.