Verkeer
Stuur appje
Zoek

Dubieuze eer voor Enschedese: eerste Nederlander die is veroordeeld voor vergoelijken Holocaust

20241006 manifestatie tegen antisemitisme in Enschede thumb foto 1 Twente Niels Veurink
De stille tocht op 6 oktober werd ruw verstoord door een passerende vrouw.
Beeld: 1Twente / Niels Veurink

"Dood aan alle Joden, Heil Hitler." Die woorden riep Sherida H. (44) vorig jaar toen met een stille tocht in haar woonplaats Enschede aandacht werd gevraagd voor Jodenhaat. Het levert haar de dubieuze eer op dat ze de eerste persoon in Nederland is die wordt gestraft voor het vergoelijken van de Holocaust. En het levert haar een bijzondere straf op: een taakstraf van zestig uur waarvan de helft wordt weggepoetst als ze een bezoek brengt aan de synagoge. Jaap Hartog, voorzitter van de Joodse Gemeente Twente, is tevreden met die uitspraak. "Ik wil met haar praten."

Zo'n tweehonderd mensen liepen afgelopen jaar op 6 oktober mee in een stille tocht van het centrum van Enschede naar de synagoge in die stad. Op die manier vroegen ze aandacht voor Jodenhaat op een beladen dag. Exact een jaar eerder vielen aanhangers van Hamas met veel geweld Israël binnen.

De tocht werd ruw verstoord door een vrouw die langs de stoet fietst. "Dood aan alle Joden. Heil Hitler", riep ze meermaals. Toen ze die woorden herhaalde dicht bij het eindpunt van de stille tocht, de synagoge aan de Prinsenstraat, hield de politie haar aan.

Bezoek aan synagoge

Vorige week vrijdag moest ze zich voor haar uitspraken verantwoorden voor de politierechter. De officier van justitie eiste dertig uur taakstraf tegen de Enschedese, die niet aanwezig was in de rechtbank. De rechter deed daar een schepje bovenop. Hij legt de Enschedese een taakstraf van zestig uur, waarvan dertig uur voorwaardelijk. Die uren hoeft ze niet te werken, als ze zich houdt aan een bijzondere voorwaarde die de rechter stelt aan de voorwaardelijke taakstraf.

“De vreselijke dingen die tijdens de eerste anti-Israëldemonstraties in Den Haag zijn gezegd, zijn met de mantel der liefde bedekt”

De rechter is namelijk van mening dat de vrouw zich bewust moet worden van de gevolgen van de Holocaust en antisemitisme. Om haar met de neus op de feiten te drukken, stuurt hij haar naar de synagoge. Als de Enschedese zich daar binnen een half jaar meldt en een verslag van dat bezoek inlevert bij de reclassering, gaat er een streep door die dertig uur extra taakstraf.

Verrast door bijzondere voorwaarde

Als de Enschedese zich meldt bij de synagoge in haar stad, wordt ze opgevangen door Jaap Hartog, voorzitter van de Joodse Gemeente Twente. "Ik was erbij vorig jaar en heb me vreselijk gestoord aan haar optreden. Als zij zich meldt, wil ik erbij zijn en met haar praten. Dit laat ik niet aan een ander over."

20241006 manifestatie tegen antisemitisme in Enschede thumb foto 1 Twente Niels Veurink
Lees ook
Met stille tocht in Enschede spreken ruim 200 mensen zich uit tegen antisemitisme

"De vreselijke dingen die tijdens de eerste anti-Israëldemonstraties in Den Haag zijn gezegd, zijn met de mantel der liefde bedekt", aldus Hartog. Hij is verrast is door de bijzondere voorwaarde van de rechter, maar vindt dat rechters dit vaker moeten doen. "Neem moslimhaat. Dat is precies hetzelfde. Als iemand zich daar schuldig aan maakt, lijkt een bezoek aan een moskee als onderdeel van de straf mij dan ook gepast."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.