Verkeer
Stuur appje
Zoek

Twee weken opgesloten repeteren en dan vijftien dagen op tour: Nederlands Studenten Orkest komt naar Enschede

Een muzikale snelkookpan is het - en het resultaat wordt onder meer geserveerd in het Muziekcentrum in Enschede. Het Nederlands Studenten Orkest bestaat uit muzikanten uit het hele land die in principe nooit samen spelen. Voor de gelegenheid sluiten ze zich begin februari twee weken samen op, om daarna maar liefst dertien concerten in vijftien dagen te geven.

Het Nederlands Studenten Orkest (NSO) geeft ieder jaar meerdere concerten door het hele land, gemaakt door studenten en vóór studenten. Enschedeër Maarten Feil speelde een paar jaar geleden zelf mee in het orkest en is nu bestuurslid van de club.

Klassieke muziek en studenten

Volgens Feil is het belangrijk dat iedereen alle soorten muziek leert kennen, zo ook studenten. “Symfonische werken zijn een groot onderdeel van cultuur en er zit veel diepgang in. Klassieke muziek is daarom lastiger om te luisteren dan de meeste popliedjes.” Het bestuurslid vergelijkt de muzieksoort met het lezen van een goed boek: “Je moet er echt even voor gaan zitten, maar dan loont het wel.” Het NSO probeert dan ook al jarenlang de brug te slaan tussen klassieke muziek en studenten.

Traditionele concerten met een gek randje

Hoe ze dat doen? “We gaan uiteraard voor een hoog muzikaal niveau, maar af en toe hoort daar ook een feestje of wat gekkigheid bij”, licht Feil toe. “We blijven een studentenorkest. Het zijn concerten met een knipoog. Ze beginnen altijd vrij traditioneel en serieus, maar aan het einde komen we met een hele leuke toegift die, voor de toeschouwers die hebben opgelet of voor de kenners, altijd herkenbaar is.”

Het jaarlijkse concert komt niet op de gebruikelijke manier tot stand. Waar de meeste orkesten op regelmatige basis repeteren, pakt het studentenorkest het totaal anders aan. De circa negentig leden sluiten zichzelf in februari vrijwillig op voor twee weken lang om iedere dag te repeteren.

Muzikale snelkookpan

“Je repeteert nooit zó veel”, vertelt Feil. “Een repetitieweekend is dan het meest voorkomend, maar dit is een ‘repetitieweekend’ van meer dan tien dagen, met iedere dag zo’n tien uur repeteren van ’s ochtends tot ’s avonds laat. Een snelkookpan: zo kan je het wel noemen.”

Die muzikale snelkookpan wordt gerealiseerd op een boerderij in Someren. “Een klein dorpje ergens in de buurt van Eindhoven: daar gaat het gebeuren. Het is een groepsaccommodatie volledig ingericht naar onze believen. Daar kunnen we met z’n allen slapen, eten, repeteren én er is natuurlijk een kelder voor de feestjes.”

Landelijke tour

Na die kleine twee weken, begint de pret pas écht volgens Feil. “Daarna gaan we vijftien dagen op tour. De eerste dag geven we een concert in Someren zelf, dan stappen we de bus in en gaan we heel Nederland door.”

De studenten geven maar liefst dertien concerten tijdens de tour. “Ook gaan we speciaal voor vluchtelingen spelen in de noodopvang in Nijmegen. Het wordt heel gaaf. Ik kijk er ontzettend naar uit”, aldus bestuurslid Feil. “We sluiten altijd af in het Amsterdamse Concertgebouw: dat wordt de gekke finale.”

icon_main_info_white_glyph

Programma

Deze editie zal onder meer het werk ‘Symphonie Fantastique’ van Hector Berlioz gespeeld worden. Opdrachtcomponist Karmit Fadael schrijft speciaal voor het orkest een stuk en altvioliste Dana Zemtsov speelt een solostuk. Dit allemaal onder leiding van de dirigente Chloe Rooke.

Enschede is één van de vele locaties waar het studentenorkest langskomt. De club speelt op 24 februari om 20.00 uur in de Grote Zaal van het Muziekcentrum. Kaarten zijn te bestellen via de website.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.