Hoe kan de overheid lessen trekken uit de vuurwerkrampen in Enschede en Culemborg? Die vraag staat centraal in het onlangs door de Universiteit Twente gepubliceerde onderzoeksrapport 'Lessen van Twee Vuurwerkrampen', dat in opdracht van de Tweede Kamer is uitgevoerd. De gemeenteraad van Enschede wil inwoners de gelegenheid geven om tijdens een bijeenkomst in het stadhuis kennis te nemen van de conclusies en aanbevelingen.
Het meer dan 400 pagina's tellende onderzoeksrapport is al in december 2023 verschenen en online in te zien. Ook 1Twente publiceerde een artikel met daarin de conclusies, die niet mals zijn: struisvogelpolitiek, corruptie, onwil en onvermogen bij ontstaan en nasleep.
13 mei 2000 staat bij veel Enschedeërs in het geheugen gegrift. Die dag kwamen 23 mensen om het leven toen de fabriek van S.E. Fireworks in Roombeek ontplofte. Vanwege het belang voor de stad wil de gemeenteraad bekendheid geven aan de uitkomsten van het onderzoeksrapport, waarin ook de vuurwerkramp uit 1991 in Culemborg is onderzocht.
Op maandag 3 februari verzorgt René Torenvlied (hoogleraar Bestuurskunde UT en projectleider van het onderzoek) een korte presentatie waarin hij de onderzochte feiten toelicht. Daarna is er ruimte voor vragen van aanwezigen en voor het gesprek over hoe Enschede van dit onderzoek kan leren. De bijeenkomst duurt van 19.00 tot 20.30 uur en heeft plaats in de burgerzaal.