Voor het eerst heeft de gemeente Enschede een beleidsplan voor dierenwelzijn. Mooi, maar het kan nog wel wat scherper, vindt raadslid Judith Hofte van Partij voor de Dieren. Ze liep onlangs een dag mee met de Nationale Dierenvoedselbank in Neede en is nog meer overtuigd: het wordt tijd dat in het armoedebeleid van Enschede ook rekening wordt gehouden met huisdieren. En dat hoeft niet eens (veel) geld te kosten.
De Nota Dierenwelzijn mag een verdienste van de Partij voor de Dieren worden genoemd. Hofte bracht deze wens in bij de verkenningsgesprekken na de laatste gemeenteraadsverkiezingen. De PvdD kwam weliswaar niet in de coalitie, maar in het coalitieakkoord is geprobeerd om van elke partij in de raad iets terug te laten komen. Zodoende dus een beleidsplan voor dierenwelzijn.
BBE-wethouder Niels van den Berg temperde destijds bij de presentatie van het coalitieakkoord wel de verwachtingen. Er is geld om een ambtenaar het beleidsplan te laten schrijven, maar voor verdere uitvoering - bovenop de bestaande verplichtingen - niet. En met oog op de miljoenenbezuinigingen ligt het ook niet voor de hand dat er extra geld vrij komt.
Toch is Judith Hofte best tevreden met het beleidsplan voor dierenwelzijn. "We zijn blij dat ie er is. Maar het is wel minimaal. Daarom hebben we drie verbeterpunten op tafel gelegd." Partij voor de Dieren wil dat de dierenambulance een ontheffing krijgt om op de busbaan te rijden, aandacht voor de dierenvoedselbank en een regeling voor dierenartsenkosten voor minima.
De gemeente heeft een taak bij het opvangen van asieldieren. Daarvoor wordt Dierenopvangcentrum Enschede ingezet, dat jaarlijks 3 ton subsidie krijgt. Onlangs moest er zelfs in actie worden gekomen voor gedumpte varkens. Ze zijn gevonden in een aanhanger aan de Telgendijk. Na tussenkomt van de dierenpolitie heeft de gemeente de dieren ondergebracht bij kinderboerderij De Wesseler.
De discussie over de dierenambulance op de busbaan is al gevoerd. Wethouder Van den Berg van dierenwelzijn zegt er serieus naar te willen kijken hoe dit mogelijk gemaakt kan worden. Voor wat betreft huisdieren van minima valt er volgens Judith Hofte nog wat te behalen.
Onlangs liep de fractieleider van Partij voor de Dieren, samen met partijgenoten, een dag mee bij de Nationale Dierenvoedselbank van Frank Dogterom in Neede. Een initiatief waarbij de gemeente zich volgens haar zou moeten aansluiten.
Het idee is simpel. Tot een bepaald verzamelinkomen (130 tot 140 procent van het sociaal minimum) kunnen mensen zich melden bij het portaal van de Nationale Dierenvoedselbank. Eenmaal ingeschreven en huisdier(en) geregistreerd, ontvangt de klant precies genoeg dierenvoer voor 12,50 euro per maand. "Het maakt niet uit of het een hond, een kat of een schildpad is", aldus Frank Dogterom. En ook bij speciaalvoer wordt rekening gehouden.
Dogterom was zelfstandig ondernemer, maar besloot 'na een klap van de man met de hamer' om alles om te gooien. Eerst hielp hij bij het opzetten van een netwerk van duizenden 'gastgezinnen' die huisdieren opvangen als de eigenaar (bijvoorbeeld door een ziekenhuisopname, detentie of geldproblemen) tijdelijk niet in staat is om voor het dier te zorgen.
Toen hij in 2022 werd gevraagd of hij ook iets kan betekenen op gebied van dierenvoeding, sloeg hij het nieuwe pad in. "We zijn toen heel simpel in een schuurtje zakken voer gaan verzamelen en versturen. Nu zitten we op bijna 2 miljoen kilo per jaar door heel Nederland."
Dogterom sprak afgelopen week in bij de commissievergadering waarin het beleidsplan voor dierenwelzijn werd besproken. Niet om geld te vragen, want zijn dierenvoedselbank ontvangt geen subsidies. "Maar wordt het niet een keer tijd om te kijken of onze dienstverlening in te zetten is om op andere manieren met inwoners in contact te komen?"
Volgens Dogterom is het voor veel mensen - ook die al een beroep doen op de dierenvoedselbank - nog een hele stap om ook bij de reguliere voedselbank aan te kloppen. "Als de gemeente zorgt dat je het dierenvoedselpakket ergens in de wijk kan ophalen, is dat ook een moment voor een [wijkteammedewerker] om in gesprek te raken en te vragen hoe het verder gaat."
De gemeente zou dus in de eerste plaats een soort doorverwijzer kunnen zijn. Maar ook daarvoor zal er het een en ander moeten worden aangepast, denkt Judith Hofte. "We hebben de bijzondere bijstand en het Fonds Bijzondere Noden. als je daarna kijkt staat er zwart op wit: dierenartskosten worden niet vergoed. Dan kan je als gemeente wel zeggen dat je geen signalen hebt dat mensen in de knel komen, maar je geeft dus zelf al aan dat het geen zin heeft om die signalen te geven."
Hofte zou het zinnetje graag geschrapt zien, om te kijken hoe groot de behoefte aan hulp bij dierenvoer en dierenartskosten daadwerkelijk is. Ook in het laatst geval kan de dierenvoedselbank van Dogterom uitkomst bieden. Klanten krijgen namelijk gratis een speciale app. "Vul je daar in 'mijn hond heeft een kale plek' dan krijg je tips. Bijvoorbeeld hoe je kan controleren op teken.
Een soort 'thuisarts-app' dus. De winst zit hem volgens Dogterom in het feit dat er geen kosten zijn voor een eerste consult. "We willen een combinatie gaan maken met een dierenverzekering." In zo'n geval zouden klanten van de dierenvoedselbank tegen een gereduceerd bedrag een (collectieve) verzekering voor dierenartskosten kunnen afsluiten.
Ondanks alles zijn er ook andere geluiden. Ook in de gemeenteraad. "Als je er geen geld voor hebt zou je geen huisdier moeten nemen", klonk afgelopen week in de commissievergadering. Dogterom vindt dat dat veel genuanceerder ligt: "Een dier heeft niet alleen een aanwezigheid in gezin, maar ook een sociale functie. Het levert sociale contacten en het geeft liefde. En wat wel eens wordt vergeten: heel veel mensen komen in problemen als ze al een dier hebben. En wegdoen doe je niet zomaar."