Het Buddy to Buddy-project in Enschede heeft als doel vluchtelingen te koppelen aan Enschedeërs, zodat ze makkelijker kunnen integreren en eenzaamheid wordt tegengegaan. Kim en Johnny meldden zich aan als maatje. Volgens hen biedt het project meer dan alleen hulp; het is ook een kans om blijvende vriendschappen op te bouwen.
Tijdens het project zijn buddy’s aan elkaar gekoppeld. Dit gebeurde tijdens een diner, waar de deelnemers elkaar voor het eerst ontmoetten en werd gekeken of er een match was. Voor de Enschedese Kim en Johnny waren die matches Zey uit Qatar en Emrah uit Turkije.
Zey en Emrah zijn beiden naar Nederland gevlucht en kwamen terecht in het AZC in Enschede, nabij de vliegbasis. “Het was voor mij een zegen dat ik in Twente terechtkwam”, vertelt Zey. “Ik zat eerst in Hongarije, maar de omstandigheden daar waren zo slecht.” Zey, afkomstig uit Abu Dhabi, legde uit hoe ze op straat belandde nadat haar studie vastliep. “Mijn studie liep vast en daardoor stond ik ineens op straat. Ik zag geen andere uitweg meer en besloot te vluchten.”
Lees verder onder de afbeelding.
Emrah heeft Turkije verlaten, om een andere reden. “In het huidige Turkije is het voor mij lastig om als christelijke Turk te leven”, legt hij uit. “Ik was bang dat mijn vrijheid beperkt zou worden, en daarom besloot ik te vluchten.” Emrah koos specifiek voor Nederland omdat zijn tante in Enschede woonde. Helaas overleed zij kort na zijn aankomst. Inmiddels woont hij niet meer in Enschede, omdat hij naar een andere stad is overgeplaatst.
Beiden wachten nog op een gesprek om hun asielprocedure voort te zetten. “Dat is soms best frustrerend”, geeft Emrah toe. “maar ik red me prima. Ik wil graag werken en dat doe ik nu als kok.”
Zey woont nog steeds in Enschede, maar vindt het lastig om werk te vinden. “Het is soms frustrerend”, zegt ze. “Ik wil heel graag werken, maar ik heb nog weinig succes gehad.”
Kim, de buddy van Zey, vindt dat haar ervaring met vluchtelingen haar goed van pas komt. “Voor mij is dit project een succes omdat ik mijn ervaringen kan gebruiken om dingen beter te begrijpen”, vertelt ze. Dankzij het Buddy to Buddy-project heeft Zey nieuwe mensen leren kennen. “Door Kim en haar vriend heb ik vriendschappen gesloten in Enschede”, vertelt Zey. “De vriendengroep van Kim bestaat uit mensen van verschillende nationaliteiten, dus we spreken Engels met elkaar. Dat maakt het makkelijker om alles te begrijpen.”
Johnny, gekoppeld aan Emrah, helpt vooral op afstand via WhatsApp. “Omdat Emrah niet meer in de buurt woont, communiceren we vooral digitaal”, zegt Johnny. “Ik help hem met het begrijpen van brieven en andere zaken.”
Buddy to Buddy is een project dat nieuwkomers, die vanwege verschillende redenen hun land van herkomst hebben verlaten, koppelt aan inwoners van de stad waar ze zich nu bevinden. Het initiatief is bedoeld om sociale verbindingen te creëren en integratie te bevorderen. Het project is actief in meerdere Nederlandse steden, waaronder Rotterdam, Enschede, Leeuwarden en Apeldoorn.