Hoe kunnen gemeenten en zorgorganisaties Artificial Intelligence (AI), ofwel kunstmatige intelligentie, gebruiken in hun bedrijfsvoering? Die vraag staat centraal in een onderzoek dat nu in Twente wordt uitgevoerd. Dat zal uiteindelijk leiden tot één of meerdere praktijksituaties waarin AI ook daadwerkelijk wordt toegepast. De opdrachtgevers denken dat er zo sneller en beter gewerkt kan worden.
Het onderzoek wordt uitgevoerd onder de paraplu van 'Twentse Koers'. Dat is een coalitie van de veertien gemeenten, zorg- en welzijnsorganisaties, hulpverleners en (zorg)professionals in Twente. Binnen deze samenwerking wordt vooral nagedacht over gezondheid, preventie en hoe in de zorg om te gaan met de uitdagingen van de toekomst.
'Burgers en zorgbehoevenden verwachten steeds vaker efficiënte, toegankelijke en gepersonaliseerde dienstverlening', staat in het jaarplan van Twentse Koers. Tegelijkertijd constateert deze coalitie dat de complexiteit van zorg en maatschappelijke vraagstukken toeneemt. 'Wat een steeds grotere druk legt op bestaande systemen en middelen.'
AI wordt gezien als hulpmiddel om deze uitdagingen aan te gaan. Binnen gemeenten 'om routinematige administratieve taken te automatiseren, beleidsbeslissingen te ondersteunen door middel van voorspellende analyses, en de interactie met burgers te personaliseren'. En in de Twentse zorgsector voor 'snellere diagnoses, betere behandelplannen, en efficiëntere administratieve processen'.
Dit jaar wordt het onderzoek naar mogelijke toepassingen van AI bij gemeenten en zorgpartijen afgerond. Hieruit moeten zeker drie casussen volgen die kansrijk zijn, waarvan er minstens één daadwerkelijk navolging krijgt in de praktijk.
De implementatie van AI vraagt volgens Twentse Koers om zorgvuldige afwegingen met betrekking tot ethiek, privacy en transparantie. 'Dit maakt het noodzakelijk om een gezamenlijk project op te zetten dat zich richt op de verkenning, ontwikkeling en implementatie van AI-oplossingen in beide sectoren.'
Opvallend is dat het onderzoek naar gebruik van kunstmatige intelligentie bij Twentse Koers wordt ingebracht binnen het gespreksthema bestaanszekerheid (schuldproblematiek en armoedebeleid), terwijl het onderzoek zelf breed ingestoken wordt op toepassingen in de zorg en bij gemeenten.
Een verklaring daarvoor is dat de gemeente Enschede - die nauw betrokken is bij het thema bestaanszekerheid - de initiator is. Enschede ziet voor zichzelf een aanjaagrol weggelegd bij het gebruik van AI (en data) in dienstverlening. Sterker: Enschede voert een lobby voor meer ruimte om hiermee te experimenteren. De stad voelt zich belemmerd door toezicht op wetgeving, staat in de laatste zomernota.
Volgens de eigen akte van oprichting is Twentse Koers een 'netwerksamenwerking met als doel de gezondheid van de Twentse inwoners te versterken en ondersteuning en zorg voor alle inwoners beschikbaar, betaalbaar en toegankelijk te houden'. Bij deze coalitie zijn behalve de veertien Twentse gemeenten ook de provincie Overijssel, SamenTwente (o.a. GGD) en zorgverzekeraar Menzis aangesloten.