Het moet er straks uitzien alsof je bij Kirsten thuiskomt. Het licht, het groen, de deuren die open staan - mits het weer het toelaat. We hebben het over het nieuwe horecapaviljoen in het Prins Bernhardplantsoen en Kirsten is Kirsten Mees ten Oever, de Hengelose die de boel straks mag gaan runnen.
Begin vorig jaar deed de gemeente een oproep voor nieuwe exploitanten van het paviljoen, nadat de vorige, Clemens Falkmann, er in 2023 mee ophield. Hij wilde ook graag verbouwen, maar de procedure duurde hem te lang. Daarom besloot Falkmann na 10 jaar de stekker uit paviljoen De Ontmoeting te trekken. Hij runt tegenwoordig het horecadeel van een golfclub in Wierden.
Ondertussen duurde het lang voordat er duidelijkheid kwam over de mogelijkheden in het plantsoen. De gemeente wil graag reuring in het park, waardoor er automatisch ook enige vorm van toezicht is, maar de omwonenden zagen de bui al hangen: het wordt toch geen feestlocatie, die dag en nacht open is?
Kirsten Mees ten Oever kan hen geruststellen: "Wat mij betreft wordt het een soort huiskamer van de stad. Tuurlijk, zal er af en toe wat geluid van mensen en muziek klinken, maar dat blijft allemaal binnen de perken. Dit is een te mooie plek om niks mee te doen." Een kerstmarkt, een festivalletje en af en toe een besloten feestje, het moet vooral kleinschalig blijven, volgens de Hengelose.
Mees ten Oever vertelt vol vuur over de dag dat ze hoorde dat zij het mocht gaan doen: "Ik vernam pas later dat liefst twaalf partijen een uitgewerkt plan hadden ingediend. Daar zaten gerenommeerde horecazaken tussen. Waarom ik het ben geworden? Dat zou je Esther moeten vragen."
Esther is Esther Vos, de gemeentelijke projectleider. Desgevraagd wil ze wel uitleggen waarom Kirsten Mees ten Oever de opdracht heeft gekregen: "Een horeca adviesbureau heeft naar de twaalf plannen gekeken en daar de beste drie uitgekozen. Vier gemeentelijke deskundigen hebben vervolgens daarnaar gekeken. Ik ga de twee afvallers niet noemen, maar uitvoerbaar waren ze alle drie. Het plan van Kirsten sprak ons het meest aan: biologisch, laagdrempelig, ruime openingstijden. Dat opgeteld heeft de doorslag gegeven."
Terug naar de nieuwe exploitant. Zij werd ruim 47 jaar geleden in Delft geboren als Kirsten van Hout en groeide op in Oegstgeest. Met haar man, architect Rob Mees ten Oever, verhuisde ze jaren geleden naar Twente, omdat ze hunkerde naar rust en de ruimte. "We wilden ook dat onze drie dochters in een iets andere omgeving opgroeiden." Ze lacht: "Maar inmiddels wonen de oudste twee alweer in het westen van het land."
Ze heeft sociaalpedagogisch werk gestudeerd en later een interieuropleiding gedaan. Als moestuincoach gaf ze les aan kinderen en haar inkomen verdient ze voornamelijk door 2,5 dag per week als gastouder te fungeren. In haar nieuwe baan komen al haar passies samen: natuur, mensen en de verbinding tussen die twee: "Het is al van jongs af aan mijn droom geweest om een feestlocatie te runnen in het groen."
Dat 'GROEN' wordt ook direct de naam van het paviljoen. "Dat slaat op plantjes, op natuur, maar ook op mensen die jong van geest zijn, op verbinding."
De gemeenteraad heeft in december ingestemd met het beschikbaar stellen van geld voor de verbouwing van het paviljoen (1,1 miljoen euro) en het herstellen van het park (0,6 miljoen euro) in oude luister. Het paviljoen wordt uitgebreid met een aanbouw, zodat het gebouw het hele jaar door kan worden geëxploiteerd. Mees ten Oever: "In de zijvleugel kunnen feestjes voor maximaal 60 personen gegeven worden." In de zomermaanden moet GROEN 6 dagen per week opengaan en in de winter zullen dat er een paar minder zijn. Wel is de zaak ook in de wintermaanden af te huren voor besloten feestjes.
Ze hoopt nog wel dat er een dezer maanden iemand op haar pad komt 'met sociale skills en ervaring in de horeca'. Ze legt uit: "Die zou de boel moeten runnen. Ik wil er natuurlijk ook zoveel mogelijk zijn, omdat ik toch het gezicht van GROEN zal zijn. Daarom zijn zowel ik als mijn man Rob bezig om de noodzakelijke horecapapieren te halen, zodat er altijd een bevoegd persoon aanwezig is."
Als alle procedures zijn afgerond, moet de schep op de dag ná het BAM! Festival de grond in kunnen. Na de zomer wordt dan ook het park op de schop genomen. Ergens eind dit jaar moet GROEN de deuren openen. "Misschien dat ik de Hengeloërs op oudejaarsdag wel kan trakteren op een oliebol vanuit m'n nieuwe zaak. Dat zou mooi zijn, toch?"