Verkeer
Stuur appje
Zoek

Geen poeha, maar wel een rode loper bij eerste Twents Amateurfilmfestival in Hengelo

Hij stuurde vaak iets in voor een filmfestival, maar winnen was er nooit bij voor Bertie Borggreve. Er waren altijd wel studenten van de Filmacademie met betere camera's en een grotere crew, die met de finaleplaatsen aan de haal gingen. Daarom trok Borggreve de stoute schoenen aan en organiseerde zelf een festival. Zondag is het zover: de eerste editie van het Twents Amateurfilmfestival (TAFF) in Schouwburg Hengelo.

De uit Denekamp afkomstige Bornenaar Borggreve (63) filmt al z'n hele leven: videoclips, documentaires, promo's, je kunt het zo gek niet bedenken: "Ik kocht m'n eerste camera bij de geboorte van mijn oudste zoon, nu 35 jaar geleden. Wilde alles vastleggen. Dat deed ik ook bij de twee jongens die daarna kwamen. Sindsdien ben ik er vrijwel dagelijks mee bezig. In de avonduren dan, overdag werk ik bij een bedrijf in onder meer rolstoelen en scootmobiels."

'Meestal bleef het bij een paar vrijkaarten'

In de jaren dat hij zijn films instuurde voor grotere festivals kreeg hij bijna altijd het deksel op de neus. "En als je dan niet wordt genomineerd, zou het in elk geval prettig zijn als je wat feedback kreeg, maar het bleef meestal bij een paar vrijkaarten, die je kon afhalen bij de kassa. Heel aardig, maar daar leer je niks van. Daarom besloot ik zelf de handschoen op te pakken."

Filmfestival pixa 2
Lees ook
Twents Amateurfilmfestival zoekt creatieve inzendingen

In vier maanden tijd stampte Borggreve samen met een paar andere enthousiastelingen van Videoclub Borne een programma in elkaar voor het Twents Amateurfilmfestival. Dertig mensen, afkomstig uit heel Twente, stuurden een bijdrage van maximaal 5 minuten in en een jury nomineerde er tien. Die tien zijn zondag te zien in de Middenzaal van de Hengelose schouwburg en ter plekke wordt feedback gegeven. "Ook de afvallers hebben die feedback trouwens gekregen. Zodat elke inzender er iets van leert."

“Bij de jurering ligt de nadruk niet op de technische perfectie, maar op de kracht van het verhaal en de creativiteit van de maker.”

"Wij bieden makers de kans om hun werk te tonen op het grote scherm. Dit eerste jaar is gekozen voor het thema 'verbinding' (zie infoblok, red.), maar verder was iedereen overal vrij in. De een gebruikt een professionele camera, de ander een smartphone of een tablet. Bij de jurering ligt de nadruk niet op de technische perfectie, maar op de kracht van het verhaal en de creativiteit van de maker."

icon_main_info_white_glyph

Thema Verbinding

Met het thema ‘verbinding’ zijn deelnemers uitgedaagd om in maximaal vijf minuten een krachtig en origineel verhaal te vertellen. Van kunstzinnige en grappige films tot mini-speelfilms en muziek: veel genres zijn ingezonden.

Wat niet wil zeggen dat er in de feedback geen aandacht is voor technische aspecten. Mensen krijgen tips over de verhaallijn, de montage, het gebruik van special effects en overgangen en muziek. Borggreve: "We schotelen ze vervolgens allemaal het cursusaanbod van Videoclub Borne voor. Op die manier snijdt het mes aan twee kanten: de makers worden er wijzer van en wij houden er hopelijk wat nieuwe leden aan over."

Rode loper

Je kunt het Twentse festival niet vergelijken met filmfestivals als in Cannes of Venetië, lacht Bertie Borggreve: "Mensen komen niet in smoking of cocktailjurk, maar ze zullen ongetwijfeld op hun best gekleed gaan. En we hebben natuurlijk wel een rode loper!"

icon_main_info_white_glyph

Volgend jaar?

Als het aan Bertie Borggreve ligt, is dit het begin van een traditie: "We hebben het festival nu in vier maanden tijd uit de grond gestampt, voor de volgende editie hebben we twaalf maanden de tijd. Dan gaan we ook proberen om er jeugd bij te betrekken, want ik weet dat er tegenwoordig hele mooie dingen worden gemaakt door jonge mensen. Voor schoolopdrachten, maar ook voor de lol."

De volgende editie zal ook weer in Hengelo worden gehouden, verwacht Borggreve: "De schouwburg is voor iedereen toegankelijk en is dankzij de ligging bij het station goed bereikbaar voor iedereen." Zondag begint het om 13.30. De Hengelose cultuurwethouder Marie-José Luttikholt verricht de opening. Er zijn nog kaarten te reserveren via de website van Schouwburg Hengelo.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.