Verkeer
Stuur appje
Zoek

Almelo blijft achter gesloten deuren vergaderen over de opvanglocatie Oekraïense vluchtelingen

20230621150522 b71e92a1 xl 1
Beeld: 1Twente

Het Almelose gemeentebestuur hield dinsdagavond een besloten bijeenkomst met raadsleden over de opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen aan de Vriezenveenseweg. Eerder werden twee raadsleden geweigerd bij een bewonersavond over ditzelfde onderwerp. Waarom opnieuw die gesloten deuren?

Onder de raadsleden heerste onduidelijkheid over de keuze voor de Schelfhorstdwarsweg, aan de kop van de Vriezenveenseweg. Daarom vroeg bijna de hele raad een extra bijeenkomst aan om meer inzicht te krijgen in de gemaakte afwegingen van het gemeentebestuur. De raad wilde dit in de openbaarheid bespreken, maar het gemeentebestuur deed een verzoek tot beslotenheid, een verzoek waar het presidium mee instemde.

Reden is onduidelijk

Herman Zwerink (Democraten.nu), aanvrager van de bijeenkomst en lid van het presidium, wist voor de bijeenkomst niet waarom het gemeentebestuur dit verzoek deed. Daar maakt Zwerink geen probleem van: “Ik wist de reden van het verzoek niet, maar soms moet je meebewegen om een gesprek te beginnen." Bij herhaaldelijke navraag geeft de gemeente geen expliciete reden van de afweging tot beslotenheid. Terwijl dit volgens de wettelijke bestuursprotocollen wel het geval moet zijn.

icon_main_info_white_glyph

Wat is het presidium?

het presidium regelt onder meer de organisatie van raadsvergaderingen en bestaat uit de burgemeester, de raadsvoorzitter en vijf raadsleden.

Kritiek vanuit de raad

Niet alle raadsleden steunden dit. Jorien Geerdink (PvdA), Bert Hümmels (Leefbaar Almelo) en Marcel Middelkamp (Fractie Middelkamp) uitten kritiek. Volgens Hümmels leidt beslotenheid vaak tot misverstanden en ontevredenheid. Hij wilde daarom ook niet bij de bijeenkomst aanwezig zijn. Middelkamp reageerde fel: “Eerst word ik als raadslid geweigerd bij een bewonersavond, nu zijn er weer gesloten deuren. Dit hoort niet in een democratie.”

Met gesloten deuren

Het raadslid werd afgelopen woensdagavond samen met Jorien Geerdink (PvdA) de toegang ontzegd bij het Noordik Lyceum waar de bewonersavond werd gehouden. Volgens de raadsleden dreigde de burgemeester de politie erbij te betrekken als de raadsleden geen gehoor aan het verzoek zouden geven. De bijeenkomst was volgens de gemeente uitsluitend bedoeld voor buurtbewoners. D66-raadslid Max Christen mocht wel naar binnen, omdat die omwonende is.

icon_main_info_white_glyph

Wanneer wel of niet in de openbaarheid?

Vergaderingen van de gemeenteraad zijn in beginsel openbaar. Maar er kan een uitzondering worden gemaakt. Dat kan te maken hebben met financiële en strategische belangen van de gemeente of van een onderhandelingspartner. En soms heeft dat te maken met de persoonlijke levenssfeer van burgers. De afweging daartoe moet expliciet gemaakt worden.

Raadsleden hebben vaker kritiek geuit op de beslotenheid van gemeenteraadsbijeenkomsten. Twee jaar geleden erkende het presidium dat steeds meer bijeenkomsten besloten werden gehouden, terwijl ze openbaar hadden kunnen zijn. Hun conclusie destijds: we moeten hier kritischer naar kijken. Toch stemde het presidium nu in zonder te weten waarom volgens Zwerink.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.