In een open brief doet stichting Patrijs van West-Twente een dringende oproep aan de lokale politiek van de gemeente Almelo om na te denken, voor definitief een besluit te nemen over XL Businesspark 2. "Juist dit kanaal is een onmisbare barrière om het kwetsbare buitengebied te beschermen tegen de invloeden van ons mensen: overschrijdt deze grens niet."
De stichting ziet met lede ogen de gewenste ontwikkelingen rondom het XL2, ook wel ‘Kanaalsprong’ genoemd, aan. “Aanvankelijk leek het een niet te stoppen ontwikkeling, doorgedrukt door gemeente Almelo in haar tomeloze uitbreidingsdrift van wat zij noemt welvaart. Toen kwamen er twijfels over de haal- en betaalbaarheid, over het feit dat er geen personeel voor die bedrijven aanwezig is en er dus arbeidsmigranten ingezet moesten worden wat weer huisvestingsproblemen zou geven, dan weer geheimzinnigheid over rapporten over de haalbaarheid die niet naar buiten mogen komen, dan weer berichten dat de uitgifte van gronden achterblijft bij de prognose en de doelstellingen.... Als leek en burger denk je dan: duidelijke zaak, dat gaat dus niet door”, schrijft voorzitter Jan Kreijkes namens de stichting in de open brief.
“Maar wat schetst onze verbazing: in de Tubantia van zaterdag 18 januari jl. en al eerder op 21 december ’24 wordt vermeld dat ondanks dat het bedrijvenpark tot fors verlies gaat leiden (15 miljoen euro!), gemeente Almelo er toch mee door wil gaan. Daarnaast speelt nog het stikstofverhaal, hoe vitale agrarische bedrijven boekhoudkundig worden opgeofferd voor... Ja, voor wat eigenlijk, onvoorstelbaar...”
Stichting Patrijs van West-Twente komt op voor de belangen van het patrijs in de gemeenten Hellendoorn, Rijssen-Holten en Wierden. “Dat doen we door in ons werkgebied aan biotoopverbetering ten behoeve van het patrijs te werken: inzaaien van ruigteranden zodat de patrijzen hier voedsel, dekking en rust vinden. En dat is hard nodig: sinds de jaren zeventig is de patrijzenstand landelijk met ruim 95 procent afgenomen.”
Stichting Patrijs van West-Twente besteedt sinds 2014 extra aandacht aan het patrijs. De stichting organiseert tellingen, stelt zaadgoed voor de aanleg van ruigteranden ter beschikking en geeft voorlichting en biotoopadvies. Daarnaast stelt zij twee zogenaamde faunadrones binnen haar werkgebied ter beschikking voor het lokaliseren van nesten van akker- en weidevogels, reekalfjes, jonge haasjes en voor toezichtsdoeleinden.
“Voordat XL 1 volgebouwd werd, kwamen op het braakliggend gebied heel veel patrijzen voor. Een deel van deze populatie is noodgedwongen gevlucht naar de ‘veilige kant’ van het Twentekanaal, goed voor de versterking van de genen van de bestaande populatie”, schrijft de stichting.
“Het voor XL 2 beoogde gebied is een prachtig stuk oud agrarisch cultuurlandschap dat, met haar bewoners, moet wijken voor 132 hectare bedrijventerrein, waarvan 75 hectare beschikbaar is voor bedrijven. Het mag duidelijk zijn dat elke aantasting van het landschap en een heel ander type grondgebruik, waarbij landbouw wordt ingeruild voor staal, beton en asfalt, funest is voor de aanwezige flora en fauna, waaronder de patrijs.”
Kreijkes: “Juist dit kanaal is een onmisbare barrière om het kwetsbare buitengebied te beschermen tegen de invloeden van ons mensen: overschrijdt deze grens niet.”
Daarom de dringende oproep van de stichting aan de lokale politiek van Almelo. “Denk na voor er een besluit genomen wordt! Offer geen gebied met inwoners op voor grootschalige industrie. Niet alleen de inwoners van dit gebied worden geslachtofferd, maar later alle burgers van Almelo die jarenlang moeten boeten door de kosten van een megalomaan besluit te betalen. Almelo wees wijs en koester de menselijke maat.”