Hengelo had al de Buurtbon. Daar komt vanaf dit jaar het Inwonersfonds bij. In beide potjes zit geld voor initiatieven van inwoners om hun wijk leefbaarder te maken, maar er is een groot verschil: een Buurtbon is echt buurtgebonden en een greep uit het Inwonersfonds moet ten goede komen aan het zogeheten 'versterken van de sociale basis'.
Denk in dat geval aan projecten die gericht zijn op het aanpakken van eenzaamheid, het stimuleren van buurtactiviteiten of het versterken van de samenwerking in de wijk. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat het een pilot voor twee jaar betreft: "Daarna gaan we evalueren. Worden er voldoende aanvragen gedaan en is het verschil met de Buurtbon duidelijk? Als we daarover tevreden zijn, zullen ze naast elkaar blijven bestaan."
Vanaf 1 maart kan iedereen een aanvraag doen voor geld uit het Inwonersfonds, maar de woordvoerder laat weten dat mensen er verstandig aan doen om zo snel mogelijk een gesprek aan te vragen: "We moeten eerst duidelijk krijgen of het voldoet aan de criteria. Mogelijk is dat niet het geval en is het meer iets voor een Buurtbon. Daar komen we in zo'n gesprek vanzelf achter."
Vervolgens zullen de aanvragen op volgorde van binnenkomst worden behandeld. "En dan is het dus een kwestie van 'wie het eerst komt, wie het eerst maalt'. In theorie kan het zo zijn dat mensen die pas op 1 maart bij ons komen achter het net vissen."
Er zijn twee categorieën. Voor kleine initiatieven keert het Inwonersfonds bedragen tot 7.500 euro uit en voor grotere initiatieven gaan de uitkeringen tot 25.000 euro. Het Inwonersfonds is gevuld met 100.000 euro voor dit jaar en eenzelfde bedrag voor 2026.
Wethouder Marie-José Luttikholt noemt het fonds een mooie manier om de sociale basis in Hengelo te versterken: “Daarbij draait het om het creëren van een sterke, betrokken gemeenschap, waarin mensen elkaar ondersteunen en samenwerken."
Vanaf eind februari kunnen mensen weer een aanvraag doen voor een Buurtbon. De Buurtbon is een soort tegoedbon. De gemeente betaalt alleen op basis van offertes en facturen, tot het maximum van het toegekende bedrag. Vorig jaar was dit 350 euro. In de pot zit een bedrag van 62.601 euro.
Een checkgesprek aanvragen is eenvoudig: bel naar 14-074 of vul het contactformulier in op www.hengelo.nl/contact. In zo'n gesprek komen aanvrager en gemeentemedewerker er samen achter of een aanvraag uit het fonds zin heeft of dat een Buurtbon meer op z'n plaats is. Vanaf 1 maart wordt het aanvraagformulier geplaatst op de webpagina www.hengelo.nl/inwonersfonds. Meer weten over de Buurtbon? Kijk hier!