Waarom heeft de gemeente Almelo de kop van de Vriezenveenseweg gekozen als opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen? Het houdt de gemoederen onder raadsleden en buurtbewoners bezig. Dinsdagavond werd hierover een besloten bijeenkomst gehouden. Wat weten we nu?
Bijna de hele gemeenteraad vroeg een extra uitleg over de gemaakte afwegingen van het gemeentebestuur. Vanwege de beslotenheid van de bijeenkomst kunnen raadsleden geen informatie delen. Wel bieden vrijgegeven documenten meer inzicht, verkregen via een beroep op de Wet open overheid (Woo). Daaruit blijkt dat 31 locaties zijn onderzocht. De kop van de Vriezenveenseweg (de Schelfhorstdwarsweg) scoorde hoog op de criteria die voor de gemeente belangrijk zijn, zoals de grootte van het terrein en de bereikbaarheid.
De gemeente heeft ervoor gekozen om ander onderzochte locaties te anonimiseren. Dit omdat de rangschikking onder tijdsdruk tot stand kwam en niet met alle vakdisciplines werd afgestemd. Hierdoor kan de lijst fouten bevatten volgens de gemeente. Het gevolg: duidelijk is welke criteria een rol speelden, maar niet welke alternatieven zijn overwogen.
De Vriezenveenseweg komt naar voren als de beste optie. Een belangrijk aandachtspunt is echter wat er met de woningen gebeurt na de opvangperiode. De gemeenteraad moet namelijk nog beslissen over de toekomstige bestemming van deze woningen. De gemeente wil de investering benutten door de bouwkavels of de woningen te verkopen.
Hoewel de uiteindelijke bestemming van de woningen nog niet vaststaat, is de gemeente optimistisch. De Vriezenveenseweg maakt deel uit van de gebiedsontwikkeling van Aalanderveld, waar plannen voor woningbouw in ontwikkeling zijn. De beoogde opvanglocatie is aangewezen als potentiële woningbouwlocatie.
Een ruime meerderheid van de gemeenteraad staat achter de plannen, omdat volgens hen de opvang van Oekraïners nu eenmaal noodzakelijk is. Maar het voornemen om de opvanglocatie aan de Vriezenveenseweg te plaatsen, stuit op kritiek.
De gemeente stelde in september dat de Vriezenveensweg de meest geschikte plek is, onder meer omdat de grond grotendeels in eigendom is van de gemeente (voor 50 procent, red.) en de locatie geschikt is qua omvang en ontsluiting. Daarvoor moet overigens ook een nabijgelegen woonboerderij worden aangekocht. Bovendien is het een locatie met ‘weinig direct omwonenden’. Daarnaast zou de buurt door de bestaande opvanglocatie Huize Alexandra gewend zijn aan de opvanglocatie en de bewoners aan de omgeving.
De opvang is nodig omdat Huize Alexandra en De Banier, bestaande opvangcentra, gesloopt worden voor nieuwbouw. De gemeente wil de bewoners samenbrengen op één locatie aan de Vriezenveenseweg. Om grip te houden op de toekomstplannen, financiert de gemeente het project zelf. De kosten voor de opvang worden gedekt door het Rijk.