Om vaart te kunnen blijven maken met het energiezuiniger maken van woningen en gebouwen door isolatiemaatregelen, heeft de provincie Overijssel een zogenaamd Soorten Management Plannen (SMP) opgesteld voor gemeenten. Daarmee wordt voorkomen dat huiseigenaren individueel een veel tijd en geld kostend natuuronderzoek moeten laten uitvoeren naar de aanwezigheid van beschermde diersoorten als vogels en vleermuizen onder daken en in spouwmuren.
Zo’n duur en tijdrovend onderzoek door een specialistisch ecologisch bureau kan huiseigenaren er van weerhouden om hun woning daadwerkelijk te isoleren. Vanwege de extra kosten, maar ook omdat ze een boete riskeren bij handhaving op de Omgevingswet indien zij dit natuuronderzoek en de vervolgstappen achterwege laten. De kosten kunnen door dit alles zo hoog oplopen, dat daarmee het voordeel van energiebesparing teniet wordt gedaan.
Huiseigenaren kunnen nu worden ‘ontzorgd’ doordat de gemeente in het kader van het provinciale SMP een gebiedsgerichte omgevingsvergunning aanvraagt, waar huiseigenaren gebruik van kunnen maken. Wethouder Murat Yildirim van de gemeente Oldenzaal: “Met het opstellen van een Soorten Management Plan voor de hele stad bieden we een structurele oplossing. Uiteindelijk maakt dit het eenvoudiger om mee te doen met het Nationaal Isolatieprogramma.”
Met het Nationaal Isolatieprogramma wil de Rijksoverheid tegen 2030 2,5 miljoen woningen beter isoleren. Oldenzaal werkt voor dit programma samen met de gemeenten Losser, Tubbergen en Dinkelland. Door het Soorten Management Plan (SMP) wordt het isoleren voor huiseigenaren die deelnemen aan dit programma eenvoudiger. Inwoners die vragen hebben of advies willen over subsidies bij isoleren, kunnen terecht op www.energieloketten.nl/oldenzaal.
Vanuit de opgave voor de energietransitie is het van belang dat de isolatiemaatregelen niet stagneren. Middels een SMP wordt op basis van een ecologisch veldonderzoek in een gemeente een breed maatregelenpakket geformuleerd en gerealiseerd. Op die manier wordt inzicht verkregen waar welke soorten voorkomen, hoe groot populaties zijn en waar zich nest- en verblijfplaatsen bevinden. Op basis van het SMP kan de gemeente bij de provincie een gebiedsontheffing aanvragen voor het aangewezen grondgebied, voor de duur van 10 jaar voor vrijwel alle ontheffingplichtige ruimtelijke activiteiten.
Spouwmuren en daken van te isoleren woningen en gebouwen zijn zeer geschikt als verblijfplaats voor vleermuis- en vogelsoorten. Het verstoren en doden van deze ‘gebouw bewonende’ soorten en het vernielen van hun verblijfplaatsen is op basis van de Omgevingswet (voorheen bekend als de Wet Natuurbescherming) verboden. De verantwoordelijkheid om deze gebouw bewonende soorten te beschermen ligt in principe bij de huiseigenaar of gebouweigenaar.
De gemeente kan de gebiedsontheffing doorschrijven naar inwoners. Voor de huiseigenaar betekent dit dat als een isolatiebedrijf bedreigde diersoorten in de spouwmuren of in het dak aantreft, hij geen diepgaand ecologisch onderzoek meer hoeft te laten uitvoeren. Dus, er hoeven geen individuele compensatiemaatregelen meer te worden gerealiseerd en er hoeft geen individuele ontheffingsvergunning meer te worden aangevraagd. Dit bespaart de gebouweigenaar zowel tijd als kosten.
De eenmalige lasten voor het laten opstellen van een SMP en het aanbrengen van compenserende maatregelen liggen voor de gemeente Oldenzaal rond de € 310.000,-. Deze worden gedekt door provinciale subsidies, rijksmiddelen voor Lokale Aanpak Isolatie en eigen al gereserveerde middelen duurzaamheid. Het beschikbaar stellen van deze gelden gaat via voorjaarsnota van 2025.