Verkeer
Stuur appje
Zoek

Honderden speeltoestellen in Enschede zijn aan vervanging toe, maar er is te weinig geld opzij gezet

2025012 Boswinkel Plaza speeltuin speeltoestellen Enschede
Speeltuin en ontmoetingsplek Boswinkel Plaza.
Beeld: 1Twente/Henk ten Harkel

Terwijl er in Enschede een miljoenenbezuiniging voor de deur staat, wordt de gemeenteraad maandag gevraagd om extra geld te investeren in speeltuinen. De komende jaren raken honderden speeltoestellen in de stad aan het einde van hun levensduur, maar er is in het verleden te weinig rekening gehouden met de vervanging ervan. De extra kosten lopen op van 3 ton tot uiteindelijk 1,2 miljoen euro per jaar.

Het is niet voor het eerst dat de gemeente Enschede zichzelf in de voet schiet als het om toekomstige kostenposten gaat. Eerder werd er ook geen rekening gehouden met de vervanging van kunstgrasvelden en het buitenbad van Aquadrome (en sportaccommodaties in het algemeen). Iets soortgelijks speelde ook bij de schoolgebouwen.

Bobbel in het tapijt

Hoe het mogelijk is dat je speeltoestellen plaatst, zonder dat je 'spaart' voor de toekomstige vervanging ervan? Nou, dat is best simpel uit te leggen. In 2013 heeft de gemeente bezuinigd op het onderhoudsbudget, zonder dat dat heeft geleid tot minder speeltoestellen.

Sindsdien zijn veel toestellen geplaatst met subsidies en andere externe bijdragen. Hierbij is er geen rekening mee gehouden dat de toestellen ooit nog een keer vervangen moeten worden. Zo is de bobbel in het tapijt steeds verder doorgeschoven.

1900 speeltoestellen

Nu, uitgerekend op het moment dat de gemeente aan de vooravond staat van ingrijpende bezuinigingen, is het probleem acuut. Als er niet wordt geïnvesteerd, worden vóór 2027 al 278 speeltoestellen op basis van de Warenwet technisch als 'niet veilig' bestempeld. En dat betekent dat ze - om problemen te voorkomen- verwijderd moeten worden.

icon_main_info_white_glyph

SES krijgt eigen subsidie

Bij de investering in onderhoud en vervanging van speeltoestellen, gaat het om alle toestellen die zich in de openbare ruimte van Enschede bevinden. Het bedrag staat los van de subsidie aan Stichting Enschedese Speeltuinen. Die krijgt dit jaar ruim 1 miljoen euro subsidie om het speeltuinwerk, waaronder het beheer van de speeltuingebouwen, uit te voeren.

Het college van B&W wil voorkomen dat de speeltuinen door een kaalslag worden getroffen. Bovendien komen op de langere termijn ook ruim 1600 andere speeltoestellen aan het einde van hun levensduur. Om dit allemaal te bekostigen is er over twee jaar al 310.000 euro extra nodig. Dit bedrag loopt op tot 1,2 miljoen euro in 2040.

Nieuwe benadering

Het college weet er een positieve draai aan te geven. Want als je toch voor een grote vervangsopgave staat, dan kan je het maar beter direct goed doen. En 'goed' houdt hier in dat de speeltuinen in Enschede een heel andere benadering krijgen.

Vroeger was een speeltuin een speeltuin, maar tegenwoordig wordt er volgens het college van B&W meer gevraagd. Het gaat hier om beleid op gebied van gezondheid, beweging, ontmoeting en inclusiviteit.

Elke speeltuin is anders

Wat er precies nodig is, is voor elke speeltuin anders. Op sommige kleinschalige locaties in de wijk zijn een schommel en een wipwap (of wat 'natuurlijke' houten speelelementen) misschien genoeg. Grotere en meer centraal gelegen speeltuinen vragen om iets meer dan dat. In ieder geval wordt er gedacht aan 'inclusieve' speeltoestellen, die ook gebruikt kunnen worden door kinderen met een beperking.

icon_main_info_white_glyph

Sporthal moet wachten

De beleidsnota 'Samen spelen Samen sporten' omvat niet alleen de speeltuinen, maar ook het sportbeleid. Maar op gebied van dat laatste is de komende jaren geen ruimte voor extra investeringen. Geld voor het samenvoegen van voetbalsportparken is al in een eerder stadium gereserveerd. Maar er is ook behoefte aan een extra sporthal, omdat binnensportverenigingen anders geen ruimte hebben voor ledengroei. Het zal mogelijk tot 2032 duren voordat dat knelpunt is opgelost.

Het is de bedoeling dat ook samen met de wijk of buurt wordt bekeken wat er nodig en mogelijk is. Er zijn locaties die een soort ontmoetingsplek zijn, ook voor oudere inwoners. Deze kunnen extra toegankelijk worden gemaakt met bijvoorbeeld zittafels of een jeu de boulesbaan.

Hoewel er vanuit sommige partijen best wat kritiek klonk op het 'sport- en speelplan' van de gemeente, lijkt het voorstel er maandag doorheen te komen. Kritiek was er - zoals bij het CDA en D66 - vooral op het sportelement. Binnensportverenigingen snakken naar een extra sporthal. D66 ziet de oplossing in een tijdelijke sporthal. CDA zoekt het meer in scherpere keuzes, onder meer op het speeltuinbeleid.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.