Museum Hengelo wil veranderen. Het moet van een brede verzameling bijzondere objecten uit heel Twente worden omgetoverd tot een écht stadsmuseum, dat de verhalen en geschiedenis van Hengelo tot leven brengt. Met aandacht voor lokale verhalen, voor de wijken en met de langverwachte Canon van Hengelo wil het museum inwoners verbinden met hun verleden, maar ook met de toekomst. Bestuurslid Rikie Elling van stichting Oald Hengel/Museum Hengelo sprak er vol passie over tijdens de januari-editie van Hengeloos Peil.
Het museum is volop bezig met de toekomst en is, mede op verzoek van de gemeente Hengelo, bezig met het ontwikkelen van een nieuwe visie. Daarin moet meer ruimte zijn voor de wijken, óók wijken waar in eerste instantie niet meteen aan gedacht worden, zoals Slangenbeek en Klein Driene, aldus Rikie Elling: “Het moet een museum worden voor, door en van Hengeloërs." De gemeente speelt hierin, als grote subsidieverstrekker, een belangrijke rol.
Burgemeester Sander Schelberg sprak tijdens zijn nieuwjaarstoespraak over het omarmen van het gewone: “Als je Hengelo zo ziet, dan is het een stad die best wel saai overkomt”, zegt Elling. De Hengelose heeft haar hele leven in Enschede gewerkt. “Ik vond Hengelo eigenlijk niet zoveel aan. Tot ik bij het museum de geschiedenis van Hengelo leerde kennen. En toen zag ik: Hengelo is eigenlijk een bijzondere stad.”
Op de vraag wat Hengelo zo bijzonder maakt: “De industrie heeft een belangrijke rol gespeeld. Zo was Hengelo aanvankelijk ook een textielstad, maar uiteindelijk verhuisde de textiel grotendeels naar Enschede en maakte Hengelo naam als metaalstad. Ook in het onderwijs heeft Hengelo veel betekend voor de regio. Er waren hier zelfs hbo's, maar die zijn allemaal naar Enschede gegaan.”
Het museum is volgens Elling nu nog een echte oudheidkamer en moet meer een stadsmuseum worden. "Wij hebben heel veel objecten die echt des Hengeloos zijn, maar ook veel objecten die algemeen oud zijn en niet per se gelinkt zijn aan Hengelo.” Het is de bedoeling dat het museum ruimte biedt aan verhalen en objecten die afkomstig zijn van binnen de huidige gemeentegrenzen.
De wijken en hun geschiedenis moeten een nadrukkelijke rol gaan spelen in het museum. Met een geldbedrag van het Mondriaanfonds gaat het museum een haalbaarheidsonderzoek doen naar de invulling van een ruimte, met oog op de buurten Eén van de eerste wijken die aandacht krijgt, is Slangenbeek. “We hebben daar bijvoorbeeld een waterput uit 1100 gevonden. Dat geeft aan dat er al vroege bewoning was in dat gebied”, aldus Elling.
Dit voorjaar komt de Canon van Hengelo uit. Jaren is eraan gewerkt door verschillende (amateur)historici. In zogeheten 'vensters' brachten ze de grote ontwikkelingen en gebeurtenissen van Hengelo samen. De Hengelose basisschoolleraar André Gilara heeft veel tijd gestoken in een versie voor de jeugd, maar hij overleed vorig jaar na een ziekbed op 61-jarige leeftijd. Zijn 'kindercanon' maakt eveneens deel uit van de Canon van Hengelo.
De canon loopt vanaf de eerste bewoners van de regio helemaal door tot de plannen voor de schaalsprong naar 100.000 inwoners. In de stadhuishal worden de panelen met daarop de vensters binnenkort geplaatst. Bij de ontwikkeling van de stad hoort volgens Elling een goed historisch besef: “Je kunt je stad pas waarderen als je de geschiedenis als een soort rugzak met je meedraagt.”