Met de oplevering van het pand naast de Performance Factory in de Enschedese binnenstad zag het concept Bundle vorig jaar het levenslicht. De wooncommunity voor jonge mensen - waar wonen, werken en ontmoeten samenkomen - krijgt nu een vervolg op Kennispark Twente. Om deze ontwikkeling mogelijk te maken, wil de gemeente Enschede versneld een nieuwe parkeergarage bouwen tegenover de campus van Universiteit Twente. Wetende dat het gebouw de eerste jaren voornamelijk leeg blijft.
Het nieuwe wooncomplex van corporaties Domijn en Veste Wonen biedt straks ruimte aan zo'n 185 sociale huurwoningen specifiek voor (master)studenten, PhD’ers, kenniswerkers en medewerkers van Kennispark Twente. Dat is grofweg het gebied van de UT-campus tot aan de Grolsch Veste.
Bundle@Kennispark valt in hetzelfde woonconcept als grote broer Bundle@Performance Factory. Op de kavel langs de Hengelosestraat moet een plek ontstaan waar bedrijvigheid, innovatie en wonen samenkomen. Bundle kenmerkt zich onder meer door veel gemeenschappelijke ruimtes en bijvoorbeeld een gezamenlijke moestuin. Bewoners staan met elkaar in verbinding via een groepsapp en in aanmerking komen voor een woning doe je met een sollicitatie in plaats van een lotingsysteem.
Om die 185 huurders te kunnen huisvesten is er vanzelfsprekend ook parkeerruimte nodig. In de openbare ruimte op Kennispark Twente is dat voor de gemeente niet wenselijk, omdat er nu juist wordt gewerkt aan een autoluwe openbare verblijfsruimte, het zogeheten innovatiedistrict.
Het idee was al dat de gemeente een parkeergarage gaat bouwen. Daarmee zou aanvankelijk worden gewacht op de eerste van twee nieuwe bedrijfsgebouwen langs de Hengelosestraat, onder de noemer Next Twente. Van die gebouwen met gedeelde werkplekken, laboratoria en horeca, zou volgens de eerste plannen in 2024 al iets te zien moeten zijn. Beleggingsfonds ASR Dutch Science Park Fund is echter nog bezig met de acquisitie en het zoeken naar een oplossing voor een stroomaansluiting.
Met andere woorden: voorlopig zal het multifunctionele bedrijfsgebouw er nog niet staan, maar zijn er wel parkeerplaatsen nodig. De gemeenteraad wordt daarom voorgesteld om bovenop de eerder beschikbaar gestelde 6,5 miljoen euro, vanwege 'marktontwikkelingen' nog eens 2,2 miljoen extra uit te trekken. Voor een parkeergebouw met 325 parkeerplekken, met in de plint ruimte voor kleinschalige horeca of een supermarkt volgens het 'to-go-concept'.
In totaal gaat het dus om een investering van 8,7 miljoen, dat gedekt moet worden uit parkeerabonnementen, een bijdrage uit de zogeheten Strategische Investeringsagenda en de verkoop van de commerciële ruimtes in de plint. “Met dit voorstel zetten we een belangrijke stap om de verdere groei en transformatie van Kennispark mogelijk te maken”, aldus wethouder Malkis Jajan.
En dat klopt. Zonder parkeergebouw komen de bouw van Bundle@Kennispark of de beoogde bedrijfsgebouwen niet van de grond. Maar dat is ook niet zonder risico's. De vraag is of de beoogde bedrijfsgebouwen er überhaupt allebei. Zoals gezegd moet de business case voor Next Twente (fase 1) nog worden geactualiseerd en is er vanwege netcongestie waarschijnlijk tot 2030 geen aansluiting voor grootverbruikers mogelijk in het gebied.
In het jaarplan van Kennispark Twente wordt nog uitgegaan van oplevering in 2026. De realisatiedatum van een tweede bedrijfsgebouw wordt niet meer concreet genoemd. Het college van B&W houdt er rekening mee dat het tot 2032 zal duren en dat tot die tijd de parkeergarage vooral is gebouwd voor leegstand. Omdat het parkeergebouw modulair is, ofwel een soort bouwpakket, kan volgens het college in het uiterste geval (als de bedrijfsgebouwen nog langer op zich laten wachten) worden besloten om het af te breken en elders te herbouwen.
Saillant is dat de parkeergarage van de gemeente Enschede niet de enige is in het gebied. Onlangs heeft Herstructureringsmaatschappij Overijssel (HMO) een aanvraag ingediend voor een gebouw aan de Institutenweg met parkeerplekken voor toekomstige gebruikers van nog te ontwikkelen bedrijfslocaties.