Een krantenpublicatie over de kap van 1300 bomen langs het kanaal Almelo-Nordhorn door de Provincie heeft veel onrust veroorzaakt. Voor de fracties van het CDA en Lokaal Dinkelland daarover deze week tijdens de gemeenteraadsvergadering vragen te stellen. CDA-raadslid Guus Tijdhof gooide daarbij – bedoeld of onbedoeld – nog wat extra olie op het vuur door een link te leggen met de ‘bossenstrategie’ van de Provincie. “Niet te begrijpen als je weet dat de provincie nog 15 miljoen extra bomen wil realiseren.’’
Die relatie is er niet direct, zo maakte wethouder Richard de Way duidelijk in de beantwoording. Wel is het zo, dat de Provincie steken heeft laten vallen bij de communicatie over de voorgenomen bomenkap. Ook de gemeente is niet op de hoogte gesteld. “Als je stippen aanbrengt, dan communiceer je al”, aldus de wethouder. Hij heeft de Provincie aangesproken op haar verantwoordelijkheid in deze.
Ook kreeg de wethouder opheldering over het achterliggende doel van de bomenkap langs het kanaal: Vergroten van de biodiversiteit. De Way: “Niet-inheemse soorten als de Amerikaanse eik en de vogelkers worden verwijderd en er worden inheemse struiken en planten herplant, waarmee de biodiversiteit wordt vergroot.” Met deze uitleg vanuit Zwolle is de wethouder vooralsnog ‘gerustgesteld’. Waar het gaat om de toezegging dat omwonenden, belanghebbenden en de gemeente voortaan worden betrokken bij de kap, houdt het college de vinger aan de pols.
Hoewel er dus geen directe relatie is met de zogenaamde ‘bossenstrategie’ van de Provincie, ging wethouder De Way in algemene zin nog wel even in op de vragen daaromtrent van het CDA. De bossenstrategie legt volgens Guus Tijdhof extra druk op het al zo complexe buitengebied van Dinkelland, omdat de Provincie de ambitie heeft om tegen 2030 3.900 hectare bos, oftewel ongeveer 15 miljoen extra bomen te realiseren. Volgens de wethouder is de bossenstrategie, die valt onder het Provinciaal Programma Landelijk Gebied (PPLG), geen gemeentelijke opgave.
De Way: “De ambitie ligt volledig bij de Provincie, maar de gemeente kan er wel bij worden betrokken omdat wij het bevoegde orgaan zijn. We moeten per geval kijken of het past binnen ons Omgevingsplan.’’ Met het CDA erkende de wethouder dat de uitdagingen op dit vlak in heel noordoost Twente ‘complex’ zijn. “Er is een groot gebrek aan grond. Niet alleen vanuit het perspectief van de agrarische sector, maar ook vanuit het oogpunt van de natuur.”
Om de doelen van de bossenstrategie te bereiken, maakt de Provincie gebruik van eigen grond, maar kunnen particulieren ook vrijwillig bijdragen. Het CDA vroeg zich af hoe uitvoerbaar de bossenstrategie is, als er ook gebruik moet worden gemaakt van landbouwgrond. Guus Tijdhof: “Diezelfde landbouwgrond is juist zo noodzakelijk voor de maatschappelijke wens om de melkveehouderij te extensiveren.” Het CDA heeft er een hard hoofd in, ook al gezien de onzekerheid na het schrappen van het Nationaal Programma Landelijk Gebied door het kabinet en gevolgen daarvan op provinciaal niveau voor het PPLG.