Het is crisis bij de BoerBurgerBeweging (BBB) in Overijssel. Zes van de vijftien Statenleden stappen uit de partij vanwege "een recent en onoverbrugbaar verschil". Door de breuk verliest de coalitie de meerderheid in de Overijsselse Staten, wat grote gevolgen kan hebben voor besluiten die de komende tijd genomen moeten worden. Eerder stapten al twee andere BBB'ers vanwege onvrede uit de partij.
Met zeventien zetels werd de BBB bij de Provinciale Statenverkiezingen in maart 2023 in één klap de grootste partij van Overijssel. Een kleine twee jaar later is het hommeles binnenskamers. Zes partijleden hebben vanavond hun vertrek aangekondigd.
Zij gaan als nieuwe partij verder onder de naam Provincie Belang Overijssel. Aart van den Brink is een van de BBB'ers die nu uit de partij stapt. "Dat is niet vanwege inhoud, niet vanwege het coalitieakkoord en ook niet vanwege het beleid dat Gedeputeerde Staten voert", zegt hij tegen Oost. "Het gaat erom hoe je als partij invulling geeft aan je politieke werk."
Van den Brink noemt daarbij telkens het woord 'kernwaarden'. "Wij staan een andere manier voor hoe je je rol als Statenlid zou moeten invullen."
Onder meer de plannen voor nieuwe windmolens in Overijssel blijken flinke spanningen binnen de BBB te veroorzaken. Afgelopen najaar stemde de partij in met die windmolenplannen. Daarin staat dat er de komende jaren zo'n 90 nieuwe turbines in de provincie bijkomen. Op veel plekken stuit dat op fel verzet van omwonenden.
"Het definitief vaststellen van het windbeleid was lastig voor ons", zegt Van den Brink. "Het waren lange sessies, met veel inspraakmomenten waarbij de emoties soms hoog opliepen. Als Statenlid moet je dan je eigen voorkeuren en emoties kunnen uitschakelen en daar hebben we als afsplitsers een ander beeld van dan de rest van de BBB", vertelt hij. Van den Brink ontkent dat de windmolenplannen de reden zijn om te breken met de partij.
Ook Annette Nijhuis, Dario Prinsen, Edith du Bois, Luuk Buunk en Sanne Winkels stappen uit de BBB in Overijssel. Laatstgenoemde was een van de kartrekkers voor de 'boerenpartij' bij de Provinciale Statenverkiezingen van 2023. Annette Nijhuis laat weten dat ze het "niet eens is met de koers die de BBB in Overijssel vaart".
Door de afsplitsing verliest de coalitie in Overijssel de meerderheid. "Ja, het is een grote stap", erkent Van den Brink. "We hebben dit ook niet vandaag besloten; het is een proces van langere tijd geweest. We zijn er ook niet op uit om de coalitie te laten vallen. We zijn bereid om als zesde partij aan de coalitie te gaan deelnemen, maar dan moeten de andere vijf partijen dat wel willen."
Vorig jaar juni splitsen Adam Bakker en Jos Rosendaal zich al af van de BBB in Overijssel, uit onvrede over onder meer het windmolenbeleid van de provincie. De twee zeiden destijds dat er "te weinig gekeken wordt naar zorgen die gemeenten en inwoners hebben over de komst van windmolens in Overijssel". Ook stelden de voormalig BBB'ers dat "de gezondheid van burgers in gevaar komt".
Bakker en Rosendaal benadrukten bij hun afsplitsing dat ze het coalitieakkoord - waarin de BBB als grootste partij een flinke rol heeft - steunen, maar wel kritisch zijn over de uitvoering van de plannen. In de praktijk heeft het tweetal de afgelopen maanden meerdere keren anders gestemd over beleidsvoorstellen en (eigen) moties dan dat de BBB deed.