Na zijn vorige carnavalskrakers ‘Teut’ (2023) en ‘Plop’ (2024), komt de Oldenzaalse Bram Agterbos, bekend van YouTube-kanaal ‘GladJakkers’, met een derde feestnummer: ‘Hop Hop’.
Al zijn de titels van de carnavalshits misschien niet de ingewikkeldste, toch is het maken van zo’n hit volgens Agterbos niet zo makkelijk als het lijkt. “Ik vind het altijd heel moeilijk om simpele dingen te maken. Bijvoorbeeld bij het nummer ‘Teut’ zaten er in de tekst een aantal dubbelzinnigheden, maar dat is toch niet wat je met carnaval wil, dat onthoud je niet.”
Voor het nieuwe nummer werd hij geïnspireerd door het nummer ‘Hop Hop Spinnekop’ van de Zuid-Afrikaanse volkszanger Kurt Darren. “Ik begin altijd gewoon, dan gaan we melodietjes maken en met de tekst sleutelen”, vertelt Agterbos.
Gladjakkers trad de afgelopen jaren veel op in clubs en op tentfeesten, ook voor een groeiend publiek. “We hebben steeds meer eigen nummers en dat is heel leuk, omdat het dan ook een echte Gladjakkers-show wordt.”
Ondanks dat de jonge Tukkers doorbraken op YouTube met Twentse comedyfilmpjes, hadden ze niet het bewuste doel om de Twentse taal levend te houden. Dat bleek echter wel vaak de realiteit. “Het was niet onze insteek, maar ik vind het wel heel mooi dat dat gebeurt”, legt Agterbos uit. Het nummer ‘Hop Hop’ is bewust niet in het Twents geschreven, ook al is carnaval in Twente een redelijk groot fenomeen. “Ik probeer wel het Twentse accent erin te houden, maar je wil je toch breder te oriënteren op de carnavalsmarkt.”
Toch is er kritiek op het dialect van de YouTubers. Zo plaatste de Twentse schrijver en dichter Martin ter Denge zijn mening over het taalgebruik van Gladjakkers op Tiktok. “Ja, die haalde mij er eventjes doorheen, maar hij heeft ook wel gelijk, wij maken de video’s niet volledig in het Twents, maar met een accent.”