In Twente is laaggeletterdheid een serieus probleem. Kinderen die thuis geen taalrijke omgeving hebben, lopen een groter risico op een achterstand die moeilijk te herstellen is als ze ouder worden. Het initiatief VoorleesExpress wil dat tegengaan door vrijwilligers in te zetten die wekelijks bij gezinnen thuis voorlezen. Zo krijgen kinderen tussen de 2 en 8 jaar extra taalondersteuning op een speelse en laagdrempelige manier. Voor aankomend seizoen wordt nog gezocht naar vrijwillige coördinatoren.
VoorleesExpress is een landelijk initiatief dat zich inzet om laaggeletterdheid en taalachterstanden te voorkomen. Vaak in samenwerking met bibliotheken en welzijnsorganisaties. Sinds de oprichting in 2006 zijn er al ruim 15.000 gezinnen begeleid. In Twente zijn tussen 2023 en 2024 in totaal veertig gezinnen voorgelezen en waren er dertig vrijwilligers.
De organisatie wil kinderen, met behulp van vrijwilligers, laten zien dat taal leuk is. Door het spelen van taalspelletjes en het lezen van verschillende soorten boeken proberen de voorlezers kinderen te enthousiasmeren. Tegelijk worden ouders zo gemotiveerd om zelf meer voor te lezen.
Gedurende twintig weken bezoekt een vrijwilliger wekelijks een gezin. “De voorlezers richten zich niet alleen op de kinderen, maar ook op de ouders”, vertelt Dorien van der Groot van bibliotheek Enschede-Haaksbergen. Het doel is om de taalomgeving thuis te verrijken en ouders te ondersteunen in hun rol als taalvoorbeeld. “Na die twintig weken worden ouders gemotiveerd om de kinderen zelf verder voor te lezen.”
De organisatie zoekt nu naar mensen die zich vrijwillig willen inzetten als coördinator. In die rol begeleiden zij ongeveer vijf voorlezers en hun gezinnen, twintig weken lang. De voorlezers kunnen bij hen terecht voor praktische tips, informatie en vragen over het traject. Voor het gebied Enschede-Haaksbergen worden nog drie coördinatoren gezocht. Aanmelden kan via de website van de bibliotheek.