“Jongeren kunnen soms het gevoel hebben dat ze weinig ruimte hebben om een eigen verhaal te vertellen. Het is al snel ‘ons kent ons’.” Stichting De Welle nodigt jongeren in Wierden en Nijverdal uit om samen een documentaire te maken, waarin jongeren wél de kans krijgen hun verhaal te vertellen, benadrukt Evelien Hondebrink, jongerenwerker van De Welle, in de ochtendshow van Twente FM.
In de documentaire ‘Stem van de Jongeren’ vertellen jongeren uit Wierden en Nijverdal hoe het is om in een plattelandsgemeente op te groeien, welke kansen en welke uitdagingen ze hier hebben. “We komen best wel uit een kleine gemeenschap. Iedereen kent elkaar en dat is natuurlijk ook hartstikke mooi, maar het kan ook druk geven. Jongeren kunnen soms ook wel het gevoel hebben dat ze weinig ruimte hebben om een eigen verhaal te vertellen, het is al snel óns kent ons’. Je kop boven het maaiveld uitsteken is niet voor iedereen weggelegd."
De Welle is een brede welzijnsorganisatie en vindt het belangrijk om te weten wat er leeft in een samenleving, legt Hondebrink uit. “Door middel van deze documentaire willen we echt die persoonlijke verhalen van jongeren ophalen. Met deze documentaire krijgen jongeren niet alleen een podium, maar leren ze ook de basisprincipes van filmen, interviewen en hoe je een verhaal vertelt. Een unieke kans om mee te werken aan een professioneel filmproject en tegelijkertijd nieuwe vaardigheden te ontwikkelen.”
De stichting houdt zowel in Wierden als in Nijverdal een informatiebijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomsten maken jongeren kennis met de documentairemaker en de jongerenwerker van De Welle. Ze krijgen uitleg over het project, over de mogelijkheden om deel te nemen en er is gelegenheid om vragen te stellen.
“Via ons jongerenwerk staan we in contact met veel jongeren”, aldus Hondebrink. “Het is ook een idee vanuit de jongeren zelf: ze staan zowel achter als voor de camera. In elk onderdeel van die documentaire kunnen ze meewerken. Ze organiseren zelf ook de première.”
Het wordt niet alleen een film, het is ook een middel om met elkaar in gesprek te gaan. “Deze documentaire willen we ook graag vertonen op scholen, en kan ook gebruikt worden als lesmateriaal, om een inkijkje te geven van jongeren die hier opgroeien. Het is ook superinteressant voor beleidsmakers, voor mensen die bij de gemeente werken en het beleid schrijven. Waar gaat het over, wat houdt jongeren bezig: dat is wat we laten zien.”
Geïnteresseerde jongeren en/of hun ouders kunnen vrijblijvend langskomen bij een van de informatiebijeenkomsten:
• 11 februari om 19.30 uur, De Welle, Dr. G.H. Beensweg 21 in Wierden
• 13 februari om 19.30 uur, tweede verdieping van de ZINiN bibliotheek in Nijverdal