Kapperszaak Kapsels Enzo uit Oldenzaal geeft gratis knipbeurten weg voor mensen die hun haar doneren. De elfjarige Madelief, moeder Tamara en zus Danique uit Losser doen mee aan de actie van de kapperszaak. ''Ik wil andere kinderen blij maken die geen haar hebben", vertelt Madelief. "Of voor mensen die hun haar nog gaan verliezen door de chemotherapie", vult eigenaar Nicole Schildkamp aan.
KapselsEnzo geeft in het teken van de Wereldkankerdag gratis knipbeurten weg voor mensen die minstens 25 centimeter van hun haar doneren aan het goede doel. "Als je wat goeds kan doen voor de maatschappij, dan moet je dat gewoon doen", vertelt Schildkamp.
"Jij doet het om anderen te helpen, dat vind ik heel dapper." De kapster heeft ook mensen geknipt die hun haar gingen verliezen door de chemotherapie. "Dan is het gevoel weer heel anders.''
Tijdens de donatie wordt 25 centimeter van het haar geknipt. "Haar groeit gemiddeld een centimeter per maand", legt Schildkamp uit. Dit betekent dat Madelief zo'n twee jaar lang heeft gespaard voor het gedoneerde haar.
Voor Madelief is het de tweede keer dat zij haar haar doneert aan het goede doel, toen nog vanaf huis. Ook zusje Noralie wilde meedoen aan de actie, maar had nog niet voldoende lengte om het te doneren. Madelief vindt het belangrijk om te doneren. "Ik maak met mijn haar andere mensen weer blij." Als aan Madelief wordt gevraagd wat zij van het eindresultaat vindt, reageert ze enthousiast: "Het is heel mooi geworden, ik wil over twee jaar gewoon weer doneren."
De kapperszaak werkt samen met Toupim, een bedrijf die haarbanden maakt voor mensen die hun haar verliezen door de chemotherapie. "Het mooie aan dit bedrijf is dat alle soorten haar gebruikt kunnen worden", aldus Schildkamp.
Toupim geeft deelnemende kapperszaken per gedoneerde klant 25 euro. De Oldenzaler wil geen winst maken met de actie en doneert dit geld aan stichting Konot. De stichting is actief op 23 basisscholen in Noordoost Twente, zo ook bij de Windroos in Oldenzaal. Zij gaan in juni de Alpe d'huez beklimmen. "De teamleden hebben veel te maken gehad met kanker in hun team. Voor mij is de cirkel dan weer rond en gaat het geld naar het KWF", benadrukt Schildkamp.