Voor de vijfde keer in een jaar tijd moest burgemeester Roelof Bleker van Enschede zich donderdagochtend voor de rechter verantwoorden voor een woningsluiting. Daar werd in juni 2023 onder meer ruim 6,5 gram cocaïne aangetroffen. De politie deed die vondst nadat de sociale recherche de woning binnenviel omdat de Enschedeër werd verdacht van uitkeringsfraude. Daarbij zijn niet de juiste protocollen gevolgd, stelt de advocaat van de man. "De overheid moet zich aan de regels houden."
Dat er drugs en meer zijn gevonden in de flat in Enschede staat buiten kijf. Agenten troffen er ruim 6,5 gram cocaïne aan. Ook vonden ze gripzakjes, ponypacks, een snijmachine en weegschaal, een boksbeugel en een flesje pepperspray. Bovendien kwamen er in 2021 en 2022 in totaal zeven anonieme meldingen over overlast. "Alles bij elkaar voldoende aanleiding om door te pakken", zegt een vertegenwoordiger van de gemeente Enschede deze ochtend tegen de bestuursrechter in Zwolle.
Bleker draaide de woning in juni 2023 op slot en de woningcorporatie zegde het huurcontract op. "Sinds die tijd komt meneer bij geen verhuurder meer aan de bak. Hij is sinds die tijd aangewezen op vrienden en familie", aldus advocaat Briedé de namens de Enschedeër de woningsluiting aanvecht.
Hij stelt dat Bleker zijn boekje te buiten is gegaan. Want heeft de burgemeester zijn huiswerk wel gedaan voordat de woning op slot werd gezet? "Ik heb alle stukken gelezen, maar de procesgang rond het binnentreden is mij niet helder", aldus Briedé. Voor zo'n doorzoeking moet een machtiging worden afgegeven en die ontbreekt in het dossier.
De vertegenwoordiger van Bleker meldt dat er wel degelijk een machtiging is. Afgegeven na onderzoek door de politie en de sociale recherche. De Enschedeër werd namelijk verdacht van uitkeringsfraude, waarop de recherche de woning binnentrad. "Dat is een beetje gek", meent Briedé. "Er is een doorzoeking door de sociale recherche, de politie komt ook binnen en vindt wat drugs en dan volgt er opeens een doorzoeking vanwege drugs. Dat is de omgekeerde wereld. Mag dit wel?"
Wat de advocaat ook verbaast, is dat de bewoner niet thuis was toen de sociale recherche zijn woningen binnenviel. "De overheid moet zich houden aan regels. Ik vind het niet proportioneel om zomaar binnen te stappen en van alles mee te nemen zonder dat meneer thuis was en zonder dat hij is gehoord."
De vertegenwoordiger van de gemeente stelt voor de machtiging toe te voegen aan het dossier. Want die is volgens haar wel degelijk afgegeven. Bovendien is Bleker bij zijn besluit om de woning op slot te draaien, niet over één nacht ijs gegaan. Twee maanden na de drugsvondst is een last onder dwangsom opgelegd. "Meneer had toen bezwaar kunnen indienen, maar dat is niet gebeurd."
Voor raadsman Briedé is dat onvoldoende. "Er ligt niets onder de sluiting. De gemeente kan wel zeggen dat ze dit en dat hebben aangetroffen, maar dat moet wel rechtmatig. Zo'n besluit moet langs de lat van zorgvuldigheid en evenredigheid worden gelegd." En daar ontbreekt het volgens de hem aan. En er missen stukken in het dossier. "Ik vraag de rechtbank daar goed naar te kijken."
Het is niet voor het eerst dat Bleker het verwijt krijgt dat hij te snel grijpt naar het zwaarste middel in zijn gereedschapskist als het gaat om drugsvondsten in woningen. Volgens het Damoclesbeleid, een artikel in de Opiumwet, mag een burgemeester een woning dan voor een bepaalde periode sluiten. Er moet dan aantoonbaar sprake zijn dat de openbare orde in geding is.
Eerder werd Bleker teruggefloten omdat hij een woning van een Enschedese vrouw met twee kinderen op slot wilde zetten. En ook vorige maand oordeelde een rechter in een voorlopige uitspraak dat er te weinig bewijzen waren aangedragen voor een woningsluiting.
Ook advocaat Briedé zegt deze donderdag dat de Enschedese burgemeester zijn besluit in 2023 beter had moeten onderbouwen. Volgens de vertegenwoordiger van de gemeente Enschede is dat wel degelijk gebeurd en zijn alle bevindingen vermeld in een zogeheten bestuurlijke rapportage. Waaronder meerdere meldingen van buurtbewoners, onder meer over overlast van junks op de binnenplaats van de flat.
De Enschedeër zelf begrijpt niets van de huissluiting. Volgens hem voert een van zijn buren een hetze tegen hem. "Hij wil mij kapotmaken en zegt dat ik terug moet naar mijn eigen land. Hij is psychisch gestoord." De drugs in zijn woning waren volgens hem van een vriend.
De bestuursrechter buigt zich de komende tijd over deze huissluiting. Veel haast is daar niet bij, omdat die sluiting al is geweest. De uitspraak volgt daarom binnen zes weken.