De nieuwe Hengelose wethouder Benno Brand kan z'n borst natmaken. Drie verschillende wethouders vóór hem brandden hun vingers aan het dossier afval. Hoe zal het hem vergaan? Drie weken na z'n aantreden geeft Brand met enige behoedzaamheid antwoord op de vraag of het hem wél gaat lukken: "Het kán ook voor mij een moeilijk dossier worden, omdat steeds meer mensen er iets van gaan vinden. Ik ga in elk geval m'n stinkende best doen."
Brand (Enschede, 1962) was acht jaar wethouder in Dinkelland, toen zich de kans voordeed om, na het aftreden van Jacqueline Freriksen, in Hengelo aan de slag te gaan. Stiekem echter hoopte hij de afgelopen jaren op een mooie burgemeesterspost ergens in den lande.
Twee jaar geleden solliciteerde hij in het Zeeuwse Veere. "Ik kreeg een tip van de Commissaris van de Koning in Zeeland, Han Polman. Ik ken hem: hij komt van geboorte uit Ootmarsum, het stadje waarvan ik kernwethouder was. Pas toen ik de brief verstuurd had, hoorde ik dat ze specifiek naar een vrouw zochten. Had me dan niet getipt, dacht ik."
Daardoor ging hij wel nadenken over z'n toekomst. Brand woont al 25 jaar met partner John in Weerselo en wil daar alleen weg voor een mooie functie elders. Overigens slapen hij en z'n partner wel regelmatig elders: "John is beheerder van Huis Zonnebeek tussen Enschede en Haaksbergen. Daar wonen we ook nog. Als ik 's ochtends wakker word, weet ik soms niet waar ik de volgende avond ga slapen."
Op z'n werkkamer in het Hengelose stadhuis tref ik een opgeruimde Brand: "Ik ben hieraan begonnen, omdat het me erg leuk lijkt. Een stad als Hengelo kent weer andere uitdagingen dan een plattelandsgemeente als Dinkelland. En je zit, in figuurlijke zin, dichterbij bij Den Haag. Je hebt meer invloed op landelijk beleid als wethouder van een middelgrote stad."
Dat hij als VVD'er namens BurgerBelangen op het pluche zit, vindt hij niet zo gek: "Als lokale partij kom je in je zoektocht naar een bestuurder die snel aan de slag kan al snel uit bij een traditionele partij als de VVD. En als je op lokaal niveau de verkiezingsprogramma's van de lokale partijen en de traditionele middenpartijen, van PvdA tot VVD, over elkaar legt, zijn ze voor 95% hetzelfde. Ik ben nu dan ook lid van beide partijen."
Als BurgerBelangen het volgend jaar bij de verkiezingen wederom goed doet, zou Brand er best nog eens vier jaar aan vast willen knopen: "Daar hebben we het al wel over gehad, inderdaad." Of de VVD ook een optie is, mocht die partij in 2026 heel veel zetels halen? "Nee, dat zou niet netjes zijn naar BurgerBelangen toe. Als ik doorga, dan voor die partij."
Je zou verwachten dat een nieuwe wethouder zich inleest, maar Brand kiest ervoor zich te laten bijpraten: "De te lezen stukken zijn al snel gedateerd en door een op een met iemand te gaan zitten, krijg je veel sneller de actuele stand van zaken voor ogen."
Hoewel een wethouder van oudsher verplicht is om te wonen in de stad waar hij werkt, is Brand niet van plan dat te gaan doen. Ook niet als hij er onverhoopt volgend jaar nog eens vier jaar aan vast mag knopen. De gemeenteraad kan een wethouder ontheffing verlenen van die 'vereiste van ingezetenschap'. Met de in Almelo woonachtige Claudio Bruggink gebeurt dat al jaren.
Hij hoopt het bij z'n voorgangers gevreesde dossier afval leuk te gaan vinden. Ook al is er nu nog weinig 'leuks' aan: "Een probleem bij dumpingen in een grotere stad is dat mensen elkaar er niet op durven aanspreken. Mensen staan verder van elkaar af en je weet niet hoe iemand die zich betrapt voelt reageert. Dat is in de dorpen, waar ik hiervoor werkte, anders. Daarbij kent Dinkelland nauwelijks hoogbouw en heeft vrijwel iedereen zijn eigen PMD-container."
Behalve het afval heeft Brand ook onder meer de Participatiewet, Werk en inkomen, Bedrijfsvoering, Dienstverlening, Recreatie en Toerisme en het Wijkwethouderschap van de Hasseler Es en Slangenbeek in z'n portefeuille.
Brand wil niet vooruitlopen op de conclusies van de evaluatie over het nieuwe afvalbeleid, die in maart met de gemeenteraad worden gedeeld. Volgens hem is de kans echter klein dat de bovengrondse containers op korte termijn zullen terugkeren als een soort tussenoplossing.