Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelo wil onderzoek naar verplaatsing Asfalt Centrale Twente betalen, maar bedrijf wil niet meewerken

20230424 asfalt centrale hengelo
De gemeente Hengelo is bereid om onderzoek te doen naar de mogelijke verplaatsing van Asfalt Centrale Twente en wil ook de kosten van zo'n onderzoek voor haar rekening nemen.
Beeld: 1Twente

De gemeente Hengelo is bereid om onderzoek te doen naar de mogelijke verplaatsing van Asfalt Centrale Twente en wil ook de kosten van zo'n onderzoek voor haar rekening nemen. De ACT is volgens de gemeente op de hoogte van dat aanbod, maar die zou daaraan niet willen meewerken. "De ACT ziet geen andere locatie die beter geschikt is dan de huidige locatie," zegt een woordvoerder van de gemeente.

Hoeveel het uitkopen en een mogelijke verhuizing van een asfaltcentrale kost, is onduidelijk. "De precieze bedragen zijn niet uitgerekend, want dit zou onderdeel uitmaken van het onderzoek," zegt de gemeente. In Nijmegen kocht de gemeente twee jaar geleden voor bijna 7 miljoen euro asfaltcentrale APN. Die stond daar aan de rand van een woonwijk op een binnenstedelijk industrieterrein. Het complex daar is inmiddels gesloopt.

Situatie Nijmegen versus Hengelo

SP-raadslid Vincent Mulder stelde vorig jaar aan het college van B en W de vraag of opkopen van de asfaltcentrale in Hengelo en verhuizen ook een optie zou zijn, maar de gemeente Hengelo zei in antwoord daarop dat de kwestie in Nijmegen niet te vergelijken is met Hengelo en 'niet aan de orde.'

Overeenkomsten

Hoewel de situatie door de gemeente anders wordt genoemd, zijn er wel degelijk parallellen te trekken: Rondom de asfaltcentrale in Nijmegen zijn de afgelopen decennia steeds meer woningen in de buurt van het bedrijf gebouwd. De wijk groeide daar letterlijk naar de centrale toe. In Hart van Zuid, het voormalige industriegebied van Hengelo, worden de komende jaren duizenden woningen gebouwd, onder de rook van de centrale. De komst van meer bewoners naar dit gebied kan in de toekomst leiden tot meer onrust en klachten. Zeker bij geuroverlast of overschrijding van de grenswaarden van de uitstoot van schadelijke stoffen, zoals in Nijmegen ook het geval was.

“Van ACT verwachten wij dat zij verantwoordelijkheid neemt voor onderzoek naar haar eigen emissies.”

In Nijmegen was sprake van overschrijding van de uitstootnormen van schadelijke stoffen, waaronder kankerverwekkende Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen (PAK's) en ook in Hengelo zijn emissiegrenswaardes overschreden. Asfalt Centrale Twente (ACT) kreeg daarvoor vorig jaar en dit jaar een zogeheten last onder dwangsom van 50.000 euro opgelegd door de gemeente.

Foto asfaltcentrale hengelo 2023 zomer
Lees ook
Bewoners Hengelo-Zuid hekelen overlast Asfalt Centrale Twente: 'De leefomgeving van mensen moet in orde zijn'

Metingen

In 2024 heeft de gemeente Hengelo twee nieuwe metingen laten uitvoeren en betaald die ongeveer 13.000 euro hebben gekost. Het laatste onderzoek is uitgevoerd op 25 november 2024, maar daarvan zijn de resultaten nog niet bekendgemaakt. Volgens de gemeente Hengelo waren dit niet de enige metingen. "Ook ACT heeft metingen laten uitvoeren en betaald. Deze metingen werden uitgevoerd door een geaccrediteerd bureau en vonden plaats in het bijzijn van de Omgevingsdienst Twente*."

Verantwoordelijkheid

De gemeente zegt dat het incidenteel metingen zal blijven uitvoeren, maar wil ook dat de ACT zelf tweejaarlijks metingen gaat verrichten. Om de daad bij het woord te voegen is er een zogenaamd maatwerkvoorschrift opgelegd waarin dat staat. Daartegen zou de ACT inmiddels bezwaar hebben gemaakt.

Een woordvoerder van de gemeente wijst erop dat metingen die op initiatief van ACT plaatsvinden op een betrouwbare manier worden uitgevoerd. "Dat gebeurt door een geaccrediteerd bureau, onder toezicht van de Omgevingsdienst die het ook controleert."

“Mocht het resultaat uitblijven, dan wordt de handhaving verder opgeschroefd.”

Volgens de gemeente bieden maatwerkvoorschriften de mogelijkheid tot aanvullende controle. "Wij vinden het belangrijk hiervan gebruik te maken. Tegelijkertijd vinden wij dat het redelijk is om van ACT te verwachten dat zij zelf verantwoordelijkheid neemt voor onderzoek naar haar eigen emissies. Dit hoeft niet volledig bij de gemeente te liggen."

Handhaving

De gemeente zegt daarnaast volop in te zetten op handhaven van de uitstootnormen. "De gemeente en ACT zijn het niet eens over normstelling en tempo van maatregelen. Hierover worden nog beroepsprocedures gevoerd, maar we blijven ons inspannen dat de ACT binnen zo kort mogelijke tijd aan de normstelling voldoet. Mocht het resultaat uitblijven, dan wordt de handhaving verder opgeschroefd."

De directie van de asfaltcentrale is door 1Twente om een uitgebreide reactie gevraagd. Die zegt de vraag te waarderen, maar wil desondanks niet inhoudelijk reageren.

* Omgevingsdienst Twente voert in opdracht van de veertien Twentse gemeenten en de provincie Overijssel taken uit op het gebied van vergunningverlening, toezicht en handhaving.

Foto asfaltcentrale hengelo 2023 zomer
Lees ook
Asfalt Centrale Twente krijgt uitstel van rechter om uitstoot te verlagen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.