De Enschedese MuseumFabriek en buurman Oyfo Techniekmuseum in Hengelo zijn de komende vier jaar verzekerd van 1,2 miljoen euro voor ‘Het verhaal van Twente’. De beide cultuurdragers sleepten rijksfondsen voor dat cultuur-historische project binnen.
In totaal verdeelt het rijk 5,35 miljoen euro over twaalf regionale musea die behoren tot de ‘basisinfrastructuur’ van de culturele sector. De provincies dragen elke vier jaar een museum voor. De Raad voor Cultuur brengt vervolgens advies uit aan het kabinet. Dat advies wordt vrijwel altijd overgenomen.
In ‘Het Verhaal van Twente’ trekken medewerkers van MuseumFabriek en Oyfo met inwoners van Twente de komende jaren de regio in om oude en nieuwe tukkers het hemd van het lijf te vragen. Over de ervaringen, de dromen en de toekomstbeelden van gastarbeiders die in de vorige eeuw naar Twente kwamen, van nieuwkomers die dat onlangs deden en van jongeren.
Die verhalen moeten onderdeel gaan uitmaken van tentoonstellingen, een festival en een landelijk congres. En ze worden toegevoegd aan de ‘Atlas van Ooit’, een online verhalenkabinet rond objecten uit verschillende erfgoedcollecties in Oost-Nederland. Die erfgoedatlas geeft nog een te eenzijdig beeld van dat Twentse verhaal en behoeft dus aanvulling.
Het is voor het eerst dat beide musea een aanvraag indienden voor die basisinfrastructuur. In een eerste beoordelingsronde vingen de buurmusea nog bot. Maar de minister gaf respijt: de provincie mocht met een nieuwe voordracht komen. Dat werd opnieuw dat ‘Verhaal van Twente’ van MuseumFabriek en Oyfo.
Lees verder onder de afbeelding.
Het gewijzigde plan voor dat Twentse verhaal kwam wel door de ballotage van de Raad voor Cultuur. Wat de betreffende gemeenschappen zelf gaan hebben aan het project is die raad nog niet helemaal duidelijk, maar dat staat een positief advies aan de minister niet in de weg.
Die minister heeft de musea inmiddels in een brief laten weten het advies van de Raad voor de Cultuur over te nemen.