Je eigen kleren maken is helemaal in, weet Karin Hannink van Modevakschool Karin in Wierden. Niet alleen het zelf maken van blouses, broeken, jurken, rokken, jasjes of shirts is populair. Ook je eigen lingerielijn ontwerpen en naaien, van string tot hemdje, blijkt een hit. De belangstelling is zo groot, dat Hannink voor een aantal lessen zelfs een wachtlijst moest invoeren.
Hoorde het decennia geleden gewoon bij de opvoeding dat meiden leerden naaien, tegenwoordig is zelf je kleren naaien een hobby geworden. Gelukkig maar, zegt Karin Hannink daarover. Ze ziet dat voor haar lessen en workshops vooral ook jongeren zich melden. “Tieners voor een workshop tassen maken, twintigers en dertigers voor de gewone naailessen. Naaien is een hobby geworden, een hobby waarin je je creativiteit kwijt kunt en die je ook makkelijk thuis kunt beoefenen.” Ook senioren, die letterlijk de draad weer op willen pakken, komen bij haar langs.
De Wierdense is al van jongs af aan geïnteresseerd in het zelf maken van kleertjes, in eerste instantie voor haar barbies. Zat haar moeder achter de naaimachine, dan zat zij erbij en fröbelde, met de hand, poppenkleertjes. Op haar negende kreeg ze een handnaaimachine. “Een goede kennis van mijn ouders was inmiddels de 90 gepasseerd, haar ogen werden minder en ze besloot haar naaimachine aan mij te geven”, vertelt ze. “Hier naaide ik mijn eerste echte rokje op.”
Al snel maakte ze eigen kleren op modernere machines. Na de opleiding MBO-Mode & Kleding werkte Karin in een modezaak; naast haar baan volgde ze opleidingen Costumiére, Apprentie Coupeuse, Coupeuse en Haute Couture. De studies sloot ze af op haar 24e met het diploma coupeuse-lerares; haar ouders gaven haar toen haar eerste elektrische naaimachine cadeau. Lachend: “Die doet het nog, maar ik werk er niet meer op.” De naaimachine staat nu in haar ruime en gezellige naaiatelier aan de Nijverheidstraat in Wierden, waar ze haar lessen geeft.
Hannink verzorgt inmiddels 30 jaar opleidingen: reguliere naailessen, cursussen, workshops en modules waarin je in één les bepaalde naaitechnieken leert, zoals het maken van een reverskraag en het inzetten van ritsen. “Je merkt dat mensen zelf hun patronen willen kiezen, en hun eigen kleuren en stoffen. Maak je iets zelf, dan heb je altijd iets unieks. En het is zo leuk om te doen!” Haar eigen kleren maakt ze grotendeels zelf, zoals de broek en het jasje die ze op de foto draagt.
Maar niet alleen bovenkleding wordt hier getekend en in elkaar gezet. Ook lingerie komt hier van de machine: bh’s, body’s, strings, slips, hemdjes. Uit een opbergdoos komen tal van voorbeelden. Mooie kleuren, diverse ontwerpen, stoffen van katoen tot glanzend satijn. Bewerkt met kant, voorzien van spaghettibandjes. Van gewone tot luxe setjes. “Bh’s zitten zoveel lekkerder als je ze zelf maakt”, vindt ze. “Ondergoed tekenen we op maat. Bh en slip pas je aan tot die helemaal goed zit.”
Het kant, de smalle bandjes, de cups: is het geen ontzettend friemelwerk? “Je eigen lingerie maken is niet moeilijk. Het is wel een precies werk, met de centimeter er naast”, vertelt Karin. “Maar hoe gaaf is het om je eigen bh en slip op maat te maken! Lingerie die comfortabel zit, helemaal naar je eigen smaak.”
Voor vrijgezellenfeestjes verzorgt ze een workshop tangaslip maken. “Zo’n slipje kan snel gemaakt, ook voor mensen die nog nooit achter een naaimachine gezeten hebben.”
Hoewel het ontwerpen en maken van kleren van oudsher ook een mannelijk beroep is, is er maar af en toe een man die zich meldt. “Als zich een man meldt, is dat meestal voor patroontekenen”, zegt Karin. Lachend: “We maken hier ook herenslips en boxershorts, maar het zijn vrouwen die ze maken.”
Cursisten vinden het vooral leuk om kleding te kunnen maken die perfect past, en die bij hen past, weet de docent. “Jongeren vinden patroon tekenen heel leuk. Maar ook het leren van bijzondere technieken, zoals het aanbrengen van 3dtechniek is heel gewild.”
Cursisten beslissen zelf wat ze willen maken. “Ze kiezen hun eigen project, en maken dat op hun eigen niveau en in een eigen tempo”, benadrukt Karin. “Belangrijk is om op een ontspannen manier creatief bezig te zijn. En dan vervolgens de voldoening te hebben je eigen shirt, jurk, broek of hemdje te dragen.”
De eerstvolgende tienerworkshop is het maken van een gilet, op dinsdagmiddag 18 februari. Deelnemers brengen hun eigen stofjes mee en hoeven geen naaiervaring te hebben.
Meer info: https://modevakschoolkarin.nl
https://www.facebook.com/modevakschoolkarinwierden