Acht leerlingen van het Bataafs Lyceum en het C.T. Stork College hebben samen met de bekende Hengelose kunstenaar Rinus Roelofs aan een kunstproject gewerkt, waarbij ze de mogelijkheden van veelvlakken onderzochten en ontdekten. Het project met middelbare scholieren is een initiatief van Stichting Bernhards Ontmoeting. Het resultaat is te zien in de expositie 'Veelvlakken' bij SchouwArt in Schouwburg Hengelo.
Bernhards Ontmoeting organiseert ieder jaar een project voor jongeren van het voortgezet onderwijs waar kunst en techniek samenkomen. Bijna twee maanden werkten de scholieren onder leiding van Rinus Roelofs en de docenten Peter van der Heijden van het Bataafs Lyceum en David Snoeij van het C.T. Stork College aan het project.
Opmerkelijk is dat de twee scholen pas voor het eerst samenwerkten. Peter van der Heijden, docent Techniek en Masterclass op het Bataafs Lyceum, kijkt terug op een intensieve, maar waardevolle samenwerking. "Het mooiste aan dit project vind ik persoonlijk dat er twee verschillende scholen – een praktijkschool en een theoretische school – bij elkaar zijn gebracht."
In het project 'Veelvlakken' komen techniek, kunst en wiskunde samen. "Rinus heeft ze laten ervaren dat je met een beperkt aantal elementen een eindeloze variatie aan vormen kunt creëren," zei Bernhards Ontmoeting-voorzitter Jeannette Lodeweges bij de opening van de expositie. "Het heeft soms bloed, zweet en tranen gekost, maar de leerlingen en docenten hebben zich fantastisch ingezet, ook in hun vrije tijd."
Lees verder onder de afbeelding.
Zeven weken lang werkten de leerlingen samen met Roelofs aan het verkennen van veelvlakken. Uiteindelijk ontstonden er steeds complexere en grotere objecten, waaronder de enorme installatie die nu is te zien in De Vide van de schouwburg. Marten, vwo-leerling op het Bataafs Lyceum, wist voorafgaande aan het project niet precies wat hem te wachten stond. "Rinus kwam in de les en gaf ons een papiertje in de vorm van een heel simpel figuurtje. We gingen verder vouwen en ontdekten dat er ook een kubus van gemaakt kon worden. Toen begon ik het al beter te begrijpen."
Berjan, leerling van het C.T. Stork College en leerling Bouw, Wonen en Interieur (BWI), vertelt hoe ze op school verschillende vormen uit hout uitsneden. "We gebruikten onze lasersnijmachine om multiplex te bewerken en figuren uit te snijden." Het ontwerpen en in elkaar zetten van de objecten verliep niet altijd vlekkeloos. "Soms paste iets niet goed of bleek dat we het verkeerd in elkaar hadden gezet. Dan moesten we alles uit elkaar halen en weer opnieuw beginnen."
Lees verder onder de afbeelding.
David Snoeij, docent Technologie en Toepassing op het C.T. Stork College, is trots op de prestaties van de leerlingen. "Ze hebben zich volledig ingezet voor een project zoals je dat niet vaak ziet. Dit is een ervaring die ze hun hele leven meenemen."
Bij het in elkaar zetten van de objecten ging het overigens nog even mis: een houten onderdeel (een bocht) ging kapot door een ongelukje. Het was een race tegen de klok om alsnog een vervangend onderdeel te maken. "De volgende dag gingen we meteen 's ochtends naar school om een nieuw onderdeel te laseren, terwijl de BWI-leerlingen al enorm druk waren. Maar uiteindelijk is alles gelukt en het resultaat mag er zijn."
Naast 'Veelvlakken' is bij SchouwArt de komende weken ook de expositie 'Abstractie in beweging' van beeldend kunstenaar Michael Bom te zien. De exposities van SchouwArt zijn elke woensdag, vrijdag en zaterdag gratis te bezichtigen van 12.00 tot 16.00 uur. Meer informatie op: SchouwArt.com.