Een experiment waarbij geliefden bewust hun herinneringen aan elkaar verliezen, om te kijken of ze daarna opnieuw verliefd op elkaar worden, gaat helemaal fout. De hoofdpersoon wordt van 1976 naar 2024 gekatapulteerd. Dat is het uitgangspunt van “Verdwaald in de toekomst”, het nieuwe en derde boek van Boekeloër Jan van Beek.
Het is al z’n vierde boek. Zijn eerste werk werd in heel kleine kring verspreid, maar nummer twee, drie en vier zijn voor een groter publiek. Die eerste lijvige boeken gaan over Enschede, Twekkelerveld, Boekelo en Haaksbergen. “Daar waar ik ben opgegroeid”, vult schrijver Jan van Beek aan. “Ik houd gewoon van schrijven”, vertelt hij over zijn bezigheid.
Zijn nieuwe uitgave ‘Verdwaald in de toekomst’ vertelt het verhaal van een meisje en jongen die verliefd zijn op elkaar. Een professor gaat met toestemming van het duo aan de slag, wil hun herinneringen wissen en kijken of ze opnieuw verliefd worden.
Dat gaat gruwelijk mis. De hoofdpersoon schiet door in de toekomst van 1976 naar 2024. Hij komt midden in Boekelo terecht in een totaal andere verwarrende tijd, terwijl zijn vriendin in 1976 blijft hangen.
“Ik heb een heleboel van mezelf in het boek verwerkt. Je krijgt een idee en dan begin je te schrijven. Dit boek schreef zich vanzelf.” Van Beek kan er niet mee ophouden. “Het is leuk. Je kunt je eigen verhaal maken en het net anders doen dan het echte leven.”
De Boekeloër schreef altijd al. Eerst korte verhalen. Naar z’n pensionering kwam het echte werk, 400 pagina’s, fictie met ware elementen. “Ik pleeg veel research.” Van Beek had een grafisch bedrijf. Deed opmaakwerkzaamheden samen met een compagnon.
“Ik schreef altijd al veel teksten voor folders en omslagen. En heel vroeger maakte ik verhalen voor de Twentse Pers, voor huis aan huisbladen.”
Omdat volgens Van Beek heel veel mensen boeken schrijven, zijn de uitgevers niet zo happig om ze uit te geven. ‘Dan denken ze, daar heb je er weer één”. Uiteindelijk vond hij Schrijverspunt die dat wel deed. “Van 140.000 woorden moest ik er 20.000 schrappen. Dat is het moeilijkste wat er is. Je moet stukken deleten. Ze drukken er zo’n zeventig en als die voorraad op is beginnen ze met de volgende portie. Of ik er veel verkocht heb? Nou, dat kan beter.”
Jan van Beek is inmiddels al weer met zijn volgende twee boeken bezig. En zijn ‘Verdwaald in de Toekomst” is bij het Schrijverspunt en in boekwinkels verkrijgbaar.