Zeg je 'Hengelo', dan zeg je 'TunnelBeats'. Zo zou het over pakweg 10 jaar moeten zijn, als het aan Jan ter Borg ligt. Onder die noemer wil de 41-jarige Hengeloër van zijn thuisstad een heuse technostad maken. En dan hebben we het dus over de muziekstijl, waarbij het allemaal draait om de 'beats per minute'.
Ter Borg reist al jarenlang stad en land af om technofestivals te bezoeken: "Het is alleen zo jammer dat je altijd zo'n eind moet rijden. Het merendeel zit in Amsterdam of omgeving." Er rijden vaak bussen vanuit Twente naar die festivals en daar ontmoeten de 'techno-Tukkers' elkaar steevast links vooraan bij de mainstage. "Heel gezellig, maar hartstikke prijzig. Als je er na afloop ook nog een hotelovernachting aan vastknoopt, betaal je zo een paar meier voor een avondje uit."
En dan is hij nog niet eens van de pilletjes, vertelt Ter Borg: "Voor maximale beleving heb ik echt geen snoepjes of alcohol nodig." Zijn kinderen heeft ie ook al besmet met het virus: "Mijn zoontje en dochter vinden het ook geweldig als ik deze muziek op heb staan tijdens het koken."
Waarom niet gewoon zelf zo'n festival organiseren in Hengelo?, dacht Ter Borg. "Hengelo was vroeger de uitgaansstad van Twente. Elk weekend waren er duizenden mensen bij Groothuis en New York. Die aantallen moeten er straks ook op TunnelBeats afkomen, wat mij betreft. Er zijn ook nu al best veel evenementen in Hengelo, maar niet met deze sound en sfeer. Ik wil echt een vibe creëren, zoals bij de festivals in Berlijn."
Techno is een vorm van housemuziek met een relatief hoog aantal beats per minute (bpm). Waar de meeste vormen van house beginnen rond de 115 bpm, begint techno bij 125/130 bpm. Gedurende de avond wordt het aantal bmp meestal opgeschroefd tot 150 of zelfs hoger.
Vibe? Sfeer? Hij probeert het uit te leggen: "In jongerencentrum Innocent had je vroeger technoavonden onder de noemer Twidl. Dat was echt underground. Het eerste avondje TunnelBeats wordt iets toegankelijker, maar nog altijd donker, anoniem en niet al te fancy. Geen danseressen bijvoorbeeld." Het gaat op zaterdag 12 april gehouden worden in bistro Club LUST op het Hazemeijerterrein.
Mede-eigenaar van Club LUST Freek Veltman is enthousiast: "Dit gaat hier geweldig passen. Veel mensen weten het misschien niet, maar wij hebben een van de beste geluidssystemen van de Hengelose horeca. En we hebben met de spoorlijn natuurlijk de best mogelijke geluidswal, haha." Overigens zullen omwonenden nauwelijks iets meekrijgen van deze eerste editie van TunnelBeats, omdat alles zich binnen afspeelt.
In de toekomst moet dat veranderen. Ter Borg wil, naast twee keer per jaar een indoor feest in de wintermaanden, graag een vast podium tijdens de Nacht van Hengelo: "Daarmee moeten we echt naam gaan maken. Wat mij betreft al vanaf volgend jaar. Maar eerst maar eens proefdraaien in Club LUST. In april in de kleine zaal (max. 500 mensen) en op 4 oktober in de grote zaal (1.000+ mensen). Het moet iets worden dat ik samen met andere Hengelose liefhebbers en horecaondernemers op de kaart ga zetten. Zoiets groots doe je natuurlijk niet in je eentje."
Hij hoopt op termijn ook de gemeente achter zich te krijgen: "Hoe gaaf zou het zijn om deze muziek te laten klinken in de oude hallen van Hazemeijer en Stork? Maar dan heb je natuurlijk wel financiële ondersteuning nodig."
Op Vliegbasis Twenthe wordt al sinds 2018 jaarlijks in augustus het technofestival Onder de Radar gehouden. Sinds de editie van 2024 is het een meerdaags festival met een festivalcamping. De bezoekersaantallen stijgen jaarlijks: van 4.000 bij de eerste editie in 2018 tot 25.000 in 2024. In 2020 en 2021 werd het festival geannuleerd in verband met de coronapandemie.
De kaartverkoop gaat hard, volgens Ter Borg. "Als mensen er op 12 april bij willen zijn, moeten ze snel zijn. Ik verwacht dat deze eerste editie van TunnelBeats snel uitverkocht zal raken."
Hieronder twee fragmenten uit technonummers. "Eerst het relatief rustige 'Demon' van Sam Paganini en daarna 'When you are near' van Chris Liebing, perfect voor het midden van de avond", aldus Jan ter Borg.