Almelo kwam er bekaaid af in een reportage van EenVandaag over de winkelleegstand in binnensteden. Retaildeskundige Paul Moers, zelf woonachtig in Bornerbroek en dus Almeloër, werd als retaildeskundige opgevoerd en liet geen spaan heel van de inspanningen van Almelo om die leegstand juist tegen te gaan.
Moers nam de verslaggever mee naar de Grotestraat om daar de dichtgetimmerde etalages in beeld te brengen. En de deskundige – Moers zal ongetwijfeld een autoriteit in z’n vak zijn – zette de troosteloze aanblik van een verlaten winkelpand kracht bij met de woorden: ‘…helemaal leeg…’
Moest dat nou zo nodig, vragen bestuursleden van de Almelose ondernemersvereniging af als ze begin deze week de gekleurde verbindingsharten in de vijf centrumkwartieren ophangen. ”Er gebeurt best heel veel in de stad en daar is goed over nagedacht”, weerlegt voorzitter Sylvia Woldringh van de ondernemersvereniging de woorden van Moers. ”Jammer dat Almelo er weer bekaaid van afkomt. Dat verdienen we niet.”
Want Moers ging er voor volk en vaderland met gestrekt been in. Zijn kritiek is vooral dat er niet over de centrumvernieuwing is nagedacht. ”Dat meen ik ook. Er is geen plan, geen visie. Ik ben van de merken. Definieer Almelo als merk en haal de publiekstrekkers als Rituals en Dille &Kamille naar je stad. Een winkelcentrum gedijt alleen bij diversiteit. Dat ontbreekt in Almelo. Zestig procent van het aanbod bestaat uit modewinkels.”
Wethouder Jan Martin van Rees zag de uitzending zaterdagavond ook voorbij komen en is het uiteraard oneens met Moers als het over de herinrichting van het centrum gaat. ”Daar is echt goed over nagedacht. In de reportage wordt Almelo bovendien vergeleken met Deventer. Dat is een compleet andere stad. Die twee moet je niet op deze manier naast elkaar leggen.”
Van Rees kan zich de teleurstelling van Sylvia Woldringh namens de ondernemers wel voorstellen. ”Er wordt een beeld geschetst dat we hier maar wat doen. En dat het carillon in de Grotestraat door Moers als hoogtepunt van Almelo wordt bestempeld, is gewoon flauw.”
Paul Moers laat weten dat-ie dat niet letterlijk zo heeft bedoeld: ”Ik zei dat voor de beeldvorming. En het was echt niet louter negatief wat ik vertelde. In zo’n reportage wordt natuurlijk geknipt en dan valt de context soms weg.”
Het verwijt dat zijn medewerking aan de uitzending voortkomt uit wrok naar het uitbreiding van Businesspark XL2, Moers woont aan de rand van het plangebied, bestempeld hij als uit de lucht gegrepen. ”Deze opnames zijn maanden geleden gemaakt en het besluit over het XL-park viel vorige week. Ik ben geen voorstander en vindt er wel wat van. Maar het heeft niets met die uitzending van doen, evenmin als de timing. Want dit plan je niet.”
De vijf verbindingsharten in het centrum hangen inmiddels in Rondje Noord (Grootgravenkwartier), Stadshart, Stadskade en in Zuid. ”Ieder stadskwartier heeft zijn eigen kleur van het verbindingshart”, meldt centrummanager ‘binnenstad’ Yvonne Aman. ”En de harten zijn zo opgehangen dat ze samen en verbindingsroute door het centrum vormen.”