Verkeer
Stuur appje
Zoek

Meer vrouwen in de Enschedese politiek en het openbaar bestuur: ‘Daar is hard aan gewerkt, maar we moeten niet achterover leunen’

De volksvertegenwoordiging moet een afspiegeling zijn van de stad. Als het om het aantal vrouwen in de Enschedese gemeenteraad gaat, valt daar op dit moment weinig aan te verspijkeren. Maar achteroverleunen is er niet bij: vrouwen zijn minder makkelijk te porren voor de politiek en voor je het weet is het werk van jaren tenietgedaan.

Dat is in elk geval de ervaring van Hadassa Meijer, fractievoorzitter voor de ChristenUnie, en VOLT-raadslid Linda Wissink in Enschede. Voor de statistiek: de Enschedese bevolking bestaat voor 49 procent uit vrouwen, in de raad is 46 procent vrouw. Dat laatste is fors boven het landelijk gemiddelde (36 procent). Het Enschedese college blijft wel achter: dat bestaat uit louter mannen.

Gemeenteraadsverkiezingen en kieslijsten

Hadassa Meijer loopt al een tijd mee in de Enschedese politiek. En in die periode is er veel veranderd. In de periode 2002-2008, haar eerste periode, telde de volksvertegenwoordiging zo’n beetje de helft van het aantal vrouwen dat nu een raadszetel bekleedt.

“We moeten behoorlijk ons best doen om ook vrouwen op de kieslijst te krijgen”

Vrouwen blijken nog altijd minder bereid om tijd te steken in actieve politiek. Dat is in elk geval de ervaring van Meijer en Wissink. “Mannen staan te springen, ten minste: bij ons wel. Maar we moeten behoorlijk ons best doen om vrouwen op de kieslijst te krijgen”, zegt Wissink. Zaak dus om bij de les te blijven en niet lijdzaam af te wachten, ondanks de huidige statistieken.

Volgend jaar vinden de eerstvolgende gemeenteraadsverkiezingen plaats. Dan moeten er, als het aan Meijer en Wissink ligt, volop vrouwen op de kieslijsten staan. Bij alle partijen.

Rolmodellen

De opkomst van veertig vrouwen bij de ‘open dag’ die Meijer en Wissink - met anderen - organiseerde op 1 februari jongstleden, was boven verwachting. Datzelfde gold voor de betrokkenheid van die groep. Jong, ouder, allemaal nieuwsgierig en geïnteresseerd. Niet dat alle deelnemers meteen een carrière in de politiek voor zich zagen, overigens.

Meijer schetst een aantal reacties: “‘Ik weet niet of dit iets voor mij is’, of: ‘Ik weet nog helemaal niet bij welke partij ik dan zou willen horen’. Maar dat geeft ook niet.” Wat haar betreft is politiek een manier om iets voor de stad te doen en zijn rolmodellen daarbij belangrijk. Want vrouwen zien vaak andere bezwaren dan mannen.

Lees verder onder de afbeelding.


Hadassa Meijer - Linda Wissink
Hadassa Meijer (CU) en Linda Wissink (VOLT) organiseerden met andere vrouwelijke raadsleden en griffiemedewerkers een open dag voor vrouwen die meer willen weten over politiek.
Beeld: Ernst Bergboer

Bij bestuurlijke en politieke kwaliteiten wordt vaak aan mannelijke eigenschappen gedacht. Ten onrechte, vindt Meijer. “De discussie wordt beter als vrouwen meedoen.” Maar ook als het om praktische bezwaren gaat, zijn er verschillen. Neem huishoudelijke taken. “Neem een schoonmaker. Raadswerk hoeft niet bovenop al het andere te komen.”

Het is voor een vrouw makkelijker om er andere vrouwen bij te vragen. En wil dat Enschedese college ooit minder door mannen worden gedomineerd, dan is instroom van vrouwen in de gemeenteraad belangrijk. “Het is makkelijker om als raadslid te beginnen.”

Wissink heeft al een afspraak gemaakt; één van de deelnemers komt een dagje meelopen.

20250101 vrouwen in Enschedese politiek open dag 1
Lees ook
Veertig vrouwen proeven Enschedese politiek tijdens open dag waar mannen niet welkom zijn: ‘Dit voelt veiliger’
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.