Aan de Woolderiksweg in Enschede hangt al 50 jaar het bordje ‘Cafetaria Trio’ aan de muur. Een heus jubileum voor de snackbar, die beroemd zijn geworden in Twente met hun gehaktballen. Hermien en Martie Postma startten Cafetaria Trio, waar de kinderen van Hermien tussen de patat opgroeiden.
De naam Cafetaria Trio is afkomstig van de bijnaam van de familie Postma. “Er waren in onze kringen drie Martins. Mijn Martie werd dus trio genoemd. Toen hij in 2018 kwam te overlijden stond dat ook op zijn grafsteen”, aldus Hermien.
In de beginjaren runnen Martie en Hermien samen de cafetaria waar veel bekende Tukkers langskomen. “Als spelers onderweg waren naar Het Diekman kwamen ze Cafetaria Trio tegen. Ze kwamen een balletje eten of kropen achter de gokautomaat.” Daarnaast woonde in die jaren één van de beroemdste Enschedeërs op steenworp afstand in de Javastraat. “Willem Wilmink hield heel erg van ijs dus die kwam vaak een ijsje eten.”
Hermien raakt zwanger en bevalt van zoon Hans, waarmee ze momenteel de snackbar uitbaat. “Mijn water brak toen ik achter de balie stond. Uiteindelijk hebben we het ziekenhuis net gered en is Hans ter wereld gekomen. Anders was hij tussen het patat geboren”, grapt Hermien. Wel is hij grootgebracht in de cafetaria. “We konden vroeger geen oppas vinden. Toen hebben we Hans tussen de snacks in de box gezet.”
De cafetaria maakt furore met de eigen ontwikkelde Trio-bal. “Mijn vader heeft dat recept geperfectioneerd en we leveren nu in de hele regio de Trio-bal”, merkt Hans op. “We hebben nu naast de cafetaria in hetzelfde pand een productiehuis waar we de gehaktballen maken.”
Hermien en Hans zien de tijden veranderen. “Vroeger was het veel vaker een uitje om naar de cafetaria te gaan. Alleen binnen bepaalde sectoren zoals de bouw, wordt nog vaak de cafetaria als vaste prik gezien.” Hans werkt momenteel aan nieuwe recepten die zijn vader al probeerde te perfectioneren toen hij nog leefde. “Mensen zijn nu benieuwd naar ‘toppings’. Zo hebben we een patatje rendang en een patatje twenteham ontwikkeld.”
Hermien is blij met alle aandacht die de cafetaria krijgt. “Het maakt me ongelooflijk trots om mensen te spreken die hier na 50 jaar nog steeds komen”, vertelt ze. “We krijgen allemaal lieve kaartjes van mensen en veel bloemen. Je kunt van één ding uitgaan. Ik stop niet!”