Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Alcoholgebruik scoort hoog in Losser; gemeente zet in op verminderen alcohol, roken en drugs

Drugs en alcoholgebruik pixabay
Beeld: Pixabay

In Losser wordt fiks alcohol gedronken: het aantal jongeren dat alcohol gedronken heeft, is er gemiddeld hoger dan in de rest van Twente. Ook het aantal volwassen zware drinkers ligt in Losser hoger dan in de rest van Nederland. Reden voor de gemeente om de komende jaren nog actiever aan de slag te gaan om het gebruik van alcohol, roken en drugs tegen te gaan.

De gemeente heeft daarvoor het Preventie- en Handhavingsplan Middelengebruik 2025-2028 opgesteld, en daarin staat hoe de gemeente inzet op het verminderen van middelengebruik zoals alcohol, roken en drugs.

Zware drinkers

Uit onderzoek van de GGD Twente blijkt dat het aantal jongeren tussen 12 en 16 jaar, dat ooit alcohol heeft gedronken, in de gemeente Losser gemiddeld hoger ligt dan in de rest van Twente. Thuis is de meest genoemde plek waar Losserse jongeren alcohol nuttigen en ruim 40 procent van de ouders geeft aan dat ze het goed vinden dat hun kind drinkt. Daarnaast ligt ook het gemiddeld aantal zware volwassen drinkers hoger in Losser dan in Nederland, geeft het onderzoek aan.

“Het drinken van alcohol is heel gebruikelijk in onze streek. Dit vraagt om een cultuurverandering.”

“Het drinken van alcohol is heel gebruikelijk in onze streek. Dit vraagt om een cultuurverandering waar we allemaal een rol in spelen. Ik doe dan ook een oproep aan de jongeren, hun ouders en opvoeders, opleiders, horeca, sportverenigingen en ander betrokkenen om meer samen op te trekken. Want alleen dan heeft dit écht kans van slagen. Alleen samen kunnen we zorgen voor een vitale en veilige gemeente voor jong en oud”, benadrukt wethouder Marian Oosterbroek.

Gerichte controles

De komende vier jaar richt de gemeente zich op vier pijlers binnen deze aanpak: voorlichting en educatie, door lespakketten en bijeenkomsten over de gevaren van middelengebruik; vroegtijdige signalering en ondersteuning, zodat problemen sneller worden herkend en aangepakt; een gezonde leefomgeving, die gezonde keuzes stimuleert; en toezicht en regelgeving, met gerichte controles op bijvoorbeeld alcoholverkoop aan jongeren onder de 18 jaar. Oosterbroek: “Een goede samenwerking met alle betrokken partijen is hierbij essentieel.”

Het Preventie- en Handhavingsplan Middelengebruik 2025-2028 moet nog vastgesteld worden door de gemeenteraad. “Als de raad het plan heeft vastgesteld, maken we een uitvoeringsplan. Naast alle activiteiten die we nu al doen, ligt de komende twee jaar vooral de focus op bewustwording van de gevaren van middelengebruik:, aldus Oosterbroek.

Rookvrije buitensportaccommodaties

“Ouders spelen hierin een belangrijke rol. Daarom organiseert de gemeente bijvoorbeeld extra voorlichtingsmomenten en onderzoeken we de mogelijkheid voor een theateravond over alcoholgebruik onder jongeren. Daarnaast werken we eraan dat de buitensportaccommodaties rookvrij worden én sluit gemeente Losser zich aan bij de landelijke campagne ‘Zien drinken doet drinken’.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.