Het gemeentebestuur van Almelo wil een investering beschikbaar stellen van 4,66 miljoen voor het bouwklaar maken van de opvanglocatie aan de Schelfhorstdwarsweg. Daarvoor moet nog wel de nodige vergunning worden verleend. Daarnaast wil de gemeente veiligheidsmaatregelen nemen in de wijk.
Door de geplande sluiting van de huidige opvanglocatie Huize Alexandra is er haast bij het vinden van een nieuwe plek. Huize Alexandra wordt herontwikkeld voor woningbouw. Met de vervangende opvang voor 450 vluchtelingen komt Almelo dichter bij de landelijke doelstelling om begin 2025 minstens 557 Oekraïense vluchtelingen te huisvesten.
Aan de kop van de Vriezenveenseweg (de Schelfhorstdwarsweg) wil het gemeentebestuur 450 woonunits bouwen. Eerst voor tijdelijke opvang, later mogelijk voor particulieren. De aangevraagde miljoenen zijn bedoeld om een perceel van 2,5 hectare bouwrijp en woonrijp te maken.
De gemeente denkt dat de 4,66 miljoen kan worden gedekt met geld van het Rijk en de toekomstige verkoop van de grond. Het bouwen en verhuren van de woningen krijgt nog een apart prijskaartje, afhankelijk van de uitvoering. Die kosten worden nu geraamd op 15 tot 20 miljoen euro. De gemeente werkt aan een financieel plan hoe deze investering kan worden terugverdiend.
Hoewel de helft van de grond al in bezit is van de gemeente, moet er nog een woonboerderij met bijbehorende grond worden aangekocht. Daarnaast moet de gemeente een obstakel nemen: volgens de huidige regels mogen er aan de Schelfhorstdwarsweg geen woningen worden gebouwd. Om dat toch mogelijk te maken, is een speciale procedure nodig: de zogenoemde BOPA-procedure. De gemeenteraad geeft hierover advies. Bij groen licht kan de vergunning direct worden verleend. Vervolgens kan hier nog bezwaar tegen worden gemaakt.
Naast deze plannen wil de gemeente een pakket aan veiligheidsmaatregelen doorvoeren. Buurtbewoners hebben in eerdere bijeenkomsten hun kritiek geuit over de locatie. Van vrouwen die zich onveilig voelen tot hardrijders en drugsoverlast. Een deel van die maatregelen kan snel worden ingevoerd, terwijl andere maatregelen samen met bewoners, politie en betrokken partijen worden uitgewerkt.
25 februari buigt de gemeenteraad zich over de investering.