Vuurwerkschade rond de jaarwisseling heeft de gemeente Hengelo 15.750 euro gekost, iets meer dan het jaar ervoor. Dat schrijft het stadsbestuur in een brief aan de gemeenteraad. Het college wil het vuurwerkmanifest ondertekenen, dat oproept tot een maatschappelijk debat over vuurwerk.
Uit een inventarisatie van Gildebor blijkt dat tijdens de jaarwisseling vijf verkeersborden, vijfentwintig afvalbakken en één tafeltennistafel door vuurwerk zijn vernield. Eén afvalbak kost al snel 500 euro. De totale schade van 15.750 euro betreft alleen de vastgestelde, fysieke schade. “Handhavings- en preventieve kosten zijn niet meegenomen in dit overzicht”, schrijft het college.
De gemeente houdt er rekening mee dat de schade mogelijk nog hoger uitvalt. “Vuurwerkschade kan ook leiden tot beschadigingen aan de onderbakken van trottoir- en straatkolken.” Deze plastic bakken kunnen door vuurwerk beschadigd raken en gaan dan lekken. Dergelijke schade wordt vaak pas later ontdekt, waardoor het niet altijd direct aan vuurwerk gelinkt kan worden.
De brandweer in Hengelo moest tijdens de jaarwisseling achttien keer in actie komen, waarvan tien keer voor buitenbrandjes, vijf keer voor branden in gebouwen, één keer voor een autobrand en één keer vanwege een automatisch brandalarm. Tijdens de jaarwisseling raakte in Hengelo een man zwaargewond.
Het college van B en W wil met de Hengelose gemeenteraad in debat over de toekomst van het afsteken van consumentenvuurwerk in de stad. Het college wil het vuurwerkmanifest van de G40 ondertekenen, een samenwerkingsverband van veertig middelgrote steden. Hiermee wil het college ‘het maatschappelijke debat over vuurwerk stimuleren’.
De Enschedese burgemeester Roelof Bleker gaf eerder al aan zich vooral te willen richten op de bestrijding van illegaal vuurwerk. Hij vindt dat de landelijke politiek moet beslissen over een eventueel vuurwerkverbod. In Almelo heeft de gemeenteraad een motie aangenomen waarin het college wordt opgeroepen om te pleiten voor een landelijk vuurwerkverbod.