Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

In aanloop naar 5 mei gedenkt Rossum in 80 dagen 80 jaar vrijheid

Vitrine 80 jaar vrijheid burgemeester 1
Burgemeester John Joosten plaatste als eerste een bijdrage in de vitrine voor het project ’80 jaar bevrijd, 80 dagen gedenken’.
Beeld: Redactie Twente FM

In Rossum krijgt de herdenking van 80 jaar vrijheid op heel bijzondere wijze gestalte. Gedurende 80 dagen – tot 5 mei – kunnen in een vitrine bij het oorlogsmonument op het kerkplein gedichten, gedachten, foto’s of herinneringen met als thema vrijheid worden gedeeld. Burgemeester John Joosten van Dinkelland verrichtte zaterdagmiddag de officiële aftrap van dit herdenkingsproject van de commissie Dodenherdenking van het Oranje Comité Rossum.

Burgemeester Joosten plaatste als eerste een bijdrage in de vitrine: Een gedicht van Jan Terlouw over vrijheid uit zijn boek ‘Gedichte gedachten’. De burgemeester zei zich zorgen te maken over de wijze waarop, onder het mom van vrijheid van meningsuiting, het debat wordt gevoerd. “Steeds vaker worden we gedwongen om 1 kant te kiezen. Dat draagt niet bij aan een oplossing.” Joosten pleitte voor een respectvolle dialoog. “We moeten niet tegenover elkaar staan, maar naast elkaar.”

Lees verder onder de afbeelding.


Vitrine 80 jaar vrijheid
Een gedicht van Jan Terlouw over 'Vrijheid' is de eerste bijdrage aan het project '80 jaar vrijheid, 80 dagen gedenken' in de vitrine.
Beeld: Redactie Twente FM

Onderdak voor familie Polak

Pastor Theo van der Sman, die zondag als tweede een bijdrage leverde voor de herdenkingsvitrine, deelde zaterdagmiddag met de aanwezigen een persoonlijke herinnering aan het herdenkingsinstituut van de Holocaust Yad Vashem in Jeruzalem. Yad Vashem is ook een onderscheiding voor ‘redders van Joden’. Daartoe moet volgens pastor Van der Sman ook de familie Ernst worden gerekend, die tijdens de bezetting twee jaar en zeven maanden de Joodse familie Polak uit Amsterdam onderdak bood in hun woning aan de Hondenborgweg in Lemselo.

Burgemeester van Amsterdam

Tot die Joodse familie behoorde ook Wim Polak, de latere burgemeester van Amsterdam. Volgens pastor Van der Sman – zelf Rotterdammer van geboorte – ‘de beste burgemeester die Amsterdam ooit heeft gehad’. De pastor wees er op dat Wim Polak en z’n familie de oorlog niet hadden overleefd zonder de hulp van de familie Ernst. Daarom is het volgens hem ook belangrijk dat deze ‘helden van toen’ ook vandaag de dag blijvend worden herdacht. Dat gebeurt overigens ook met een plaquette bij de woning aan de Hondenborgweg, die de herinnering aan dit bijzondere oorlogsverhaal levend houdt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.