Verkeer
Stuur appje
Zoek

IJsbaan Almelo blijft ook dit jaar een waterplas: geen acute nood, wel zorgen over toekomst

Herman ten Bolscher en Henk van Coeverden bij de waterplas die ijsbaan heet
Natuurijs-vrijwiligers Herman ten Bolscher en Henk van Coeverden bij de waterplas die IJsbaan Almelo heet
Beeld: Björn van den Elst

Bij IJsbaan Almelo hebben ze zich neergelegd bij wederom een winter zonder natuurijs. Welgeteld één schaatsdag in drie jaar tijd is om moedeloos van te worden. Veel natuurijsclubs kraken inmiddels in hun voegen. In Almelo houden ze de moed er voorlopig in.

Het heeft in de nacht van zondag op maandag behoorlijk gevroren en dat heeft een ijslaagje van een paar millimeter opgeleverd. En er volgen nog twee nachtvorstjes. Maar dan schiet de temperatuur ineens naar waarden van ver boven de 10 graden Celsius. Daarmee is ook het laatste sprankje hoop bij de Almelose ijsbaanvrijwilligers Henk van Coeverden en Herman ten Bolscher vervlogen. Ze weten het zeker: ”Dit jaar wordt hier niet meer geschaatst.”

Wekenlang vorst meegemaakt

Van Coeverden (74) is al meer dan 35 jaar bestuurslid van de Stichting IJsbaan Almelo en maakte net als collega-bestuurslid Herman ten Bolscher de tijden mee dat het wekenlang meer dan 10 graden vroor. ”Dat heb je nodig voor een ijslaag van 6 tot 7 centimeter dikte. Of we die tijden ooit nog terugkrijgen, valt te betwijfelen. Het klimaat is daarvoor te veel veranderd.”

Daardoor staat het water menig natuurijsclub inmiddels aan de lippen. De KNSB heeft als overkoepelend instituut de Club van Natuurijs opgericht om natuurijsverenigingen die het moeilijk hebben te ondersteunen. Op de site van de schaatsbond zegt deze ‘te investeren in het delen van onze kennis en expertise, ondersteunen bij complexe wet- en regelgeving en adviseren op het gebied van ontwikkeling en technologie’.

“Door de slechte winters zijn er lege plekken op het sponsorbord. Die zouden we graag weer invullen”

Bij de IJsbaan Almelo hebben ze daar geen hoge pet van op. ”We zijn als natuurijsclub geen lid van de KNSB. Dat lidmaatschap kost veel geld en dat halen we er nooit uit. De IJsbaan Almelo is een stichting die zichzelf bedruipt en we hebben nog een buffer voor de komen de jaren. We hebben inkomsten van een paar vaste huurders van ons gebouw en een aantal bereidwillige sponsors. Door de slechte winters zijn er lege plekken op het sponsorbord bij de ingang ontstaan. Die zouden we graag weer invullen.”

Herman ten Bolscher en Henk van Coeverden
Onderhoud materieel is een van de vaste, terugkerende kostenposten van de IJsbaan Almelo
Beeld: Björn van den Elst

Want de vaste lasten gaan door voor het in stand houden van een natuurijsbaan. Het vastrecht voor de energielevering en de huur van de grond zijn de hoogste kostenposten. Ook het materieel kost geld. ”We betalen voor krachtstroom dat nodig is voor de verlichting. Het onderpompen van het weiland is ook een kostenpost. Die pompen draaien een hele week en als er dan niet wordt geschaatst, zie je niets van die kosten terug.”

Hamvraag

De hamvraag luidt dan hoe lang de IJsbaan Almelo het uitzingt onder de huidige omstandigheden. Van Coeverden kan dat uiteraard niet met zekerheid zeggen. “Maar tien tot vijftien jaar moet kunnen als we die vaste kosten iets kunnen terugbrengen.” Of er de komende jaren nog een beetje kan worden geschaatst is een heel andere vraag: “Dat ziet er niet goed uit als de winters zo blijven als ze nu zijn.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.