Verkeer
Stuur appje
Zoek

Enschedeërs leerden in 10 weken een instrument bij Nieuw Talent Orkest: ‘Het is zonde om nu te stoppen’

Begin november konden ze nog geen noot lezen, maar twee weken speelden Alfriede Vinke, Nadine Jansen en Joris de Vries mee bij het eindconcert van een zogeheten Nieuw Talent Orkest in Enschede. Een project voor volwassenen die binnen tien weken een instrument leren spelen. En meteen een manier voor de Koninklijke Enschedese Burgerharmonie en Show- & Marchingband EVC om nieuw talent binnen te harken.

Tien weken lang deden – verdeeld over twee groepen – zo’n vijftig deelnemers die weinig tot geen muzikale ervaring hebben mee met het project. Het initiatief, een landelijk concept dat op verschillende plekken wordt uitgevoerd, werd in Enschede opgezet door de Koninklijke Enschedese Burgerharmonie (KEBH) en Show- & Marchingband EVC.

De eerste tonen

Voor zowel Alfriede als Nadine was het een intensief, maar lonend proces. Nadine, die trompet leerde spelen bij KEBH, had aanvankelijk moeite om überhaupt geluid uit haar instrument te krijgen. “Wat een drama! Vooral tijdens het oefenen thuis, mijn kinderen vroegen me hoe lang ik nog door zou gaan. Het was lastig, maar ik ben heel blij met wat ik nu kan.”

“Ik ben al meer dan twintig jaar voorzitter van de muziekvereniging, maar ik had zelf nog nooit een instrument bespeeld”

Alfriede koos voor de saxofoon bij EVC. Ook zij herkent de worsteling. “Een saxofoon heeft een soort rietje waar je op blaast: dat is een heel gehannes. Ik hoorde heel vaak alleen maar gepiep”, legt ze uit. “Maar, als ‘ie eenmaal goed zit, komt er in principe het goede geluid uit… Al ben ik ook erg goed in het spelen van valse noten”, lacht de Enschedese.

Meer dan muziek

Volgens Joris de Vries, voorzitter van de KEBH, draait het Nieuw Talent Orkest om meer dan alleen muziek. “Het uiteindelijke doel is om volwassenen te enthousiasmeren voor muziek en hen mogelijk te laten instromen in één van de muziekverenigingen.” Dat motiveren heeft zijn vruchten afgeworpen, blijkt uit het aantal deelnemers dat graag wil doorgaan. “De opbrengst is ongekend”, aldus de voorzitter.

Naast het leren bespelen van een instrument, ontstaan er ook sociale banden binnen de clubs. “Ik heb vroeger piano en blokfluit gespeeld en ben er nu achter gekomen dat samenspelen in een orkest zoveel leuker is”, vertelt Alfriede. “Het is een leuk en gemêleerd gezelschap. Daarnaast zit je allemaal in hetzelfde schuitje: je bakt er allemaal niks van. Dat is heel grappig.”

Eindconcerten

Na tien weken hard oefenen was het moment suprême daar: de eindconcerten. Nadine: “Als je zelf aan het spelen bent, hoor je niet alles. Maar wanneer je het terug hoort, klinkt het heel gaaf. Dat je dát na zo’n korte tijd voor elkaar krijgt met een orkest is ongelooflijk.” Joris sluit zich daarbij aan: “Het blijft bijzonder hoe al die verschillende instrumenten samenkomen tot één geheel.”

Joris de Vries, al sinds 2004 betrokken bij de Burgerharmonie, liet zich overhalen om als deelnemer mee te doen aan het NTO. “Ik ben al meer dan twintig jaar voorzitter van de muziekvereniging, maar ik had zelf nog nooit een instrument bespeeld. Ik heb het altijd gewild, maar nooig gedaan. Dit was mijn kans. En inderdaad, het vlammetje is ontbrand.” Inmiddels volgt hij lessen en speelt hij mee in het beginnersorkest.

Niveautje hoger

Joris is niet de enige. Voor veel deelnemers smaakte het project naar meer. Bij zowel EVC als KEBH zetten bijna alle deelnemers hun muzikale reis voort in een beginnersorkest. “Ik ben nog maar net begonnen, het is zonde om nu te stoppen”, meent Alfriede. Ook Nadine denkt er zo over: “Ik had eigenlijk nooit gedacht dat ik ermee door zou gaan, maar je stopt er toch tien weken pijn en moeite in.” Wat begon als een experiment, is voor veel deelnemers uitgegroeid tot een nieuwe passie.

20240626 item01 Muziekverenigingen EVC en KEBH starten Nieuw Talent Orkest in Enschede 00 18 05 01 Still009
Lees ook
Nieuw Talenten Orkest voor Enschedeërs die van toeten noch blazen weten
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.