Het was niet altijd even makkelijk om iedereen zover te krijgen dat het licht een uurtje uitging, maar Tijs Jagers deed het graag: op deze manier aandacht vragen voor klimaatverandering en duurzaamheid. Met ingang van dit jaar stopt de Hengeloër met de organisatie van Earth Hour in zijn woonplaats.
"Na zeven edities is het mooi geweest", lacht Jagers. Vanuit zijn bureau 'Fase 4 - Sociale Innovatie' was hij zeven jaar lang verantwoordelijk voor de organisatie van Earth Hour in Hengelo. Dit jaarlijkse initiatief, waarbij de lichten in de stad een uur uitgaan om aandacht te vragen voor klimaatverandering en duurzaamheid, heeft zijn doel bereikt, verduidelijkt Jagers.
"Toen we in 2018 begonnen, had Hengelo nog een grijs centrum en brandden er nog reguliere lampen in de straatlantaarns. Inmiddels is de stad een stuk groener en telt Hengelo 13.000 straatlantaarns met led-verlichting. De vraag is hoe noodzakelijk dat ene uurtje alle lampen uit nog is."
"Daarbij betaalde ik de kosten voor de campagne de laatste 4 jaar al helemaal zelf. Het is nu een afweging geweest: of hiermee doorgaan, terwijl we ons doel feitelijk al bereikt hebben of andere leuke dingen gaan doen."
Het wordt dus dat laatste. Jagers, in Hengelo bekend van het platform 'Hengelo Helemaal Stil?' organiseert allerlei evenementen om mensen in beweging te krijgen.
'Fase 4 - Sociale Innovatie', het bedrijf van Tijs Jagers, richt zich op het aanjagen van nieuwe ideeën en strategieën die maatschappelijke uitdagingen aanpakken en bijdragen aan een betere samenleving. Dit kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door mensen met elkaar te verbinden, bijvoorbeeld via het online platform 'Hengelo Helemaal Stil?' of door evenementen, zoals Earth Hour (dat nu stopt) of Halloween Hengelo te organiseren.
Toen Earth Hour in 2018 voor het eerst plaatsvond in Hengelo was dat volgens Jagers hard nodig, maar de urgentie is er nu niet meer. "Destijds waren ook veel bedrijven nog niet echt met het milieu bezig. Tegenwoordig zijn ze op Plein Westermaat en bijvoorbeeld bij de Makro wel echt met duurzaamheid bezig. Daar brandt licht niet langer onnodig, omdat ze bijvoorbeeld gebruik maken van lampen met bewegingssensoren. Ik zie dat ook wel een beetje als de verdienste van de afgelopen zes jaar."
De gemeente Hengelo zal enige opluchting voelen dat Earth Hour van de agenda is gehaald, lacht Jagers: "Ze kregen die avond in maart steevast zoveel meldingen over 'kapotte straatlantaarns' dat ze het wel fijn vinden dat ik er nu mee stop, vermoed ik."
Wat ook meespeelt is dat Jagers voor de organisatie elke keer weer de hulp van de Gemeente Hengelo, Wereld Natuur Fonds (WWF), Provincie Overijssel, Hengelo Promotie en Stichting Centrummanagement Hengelo inriep. Dankzij de afnemende urgentie waren sommige van deze partijen steeds minder happig om mee te doen. "En dat is allemaal goed, want Earth Hour diende natuurlijk wel altijd een doel. Nu we dat doel bereikt hebben, is stoppen de juiste beslissing."
Overigens blijft het Wereld Natuur Fonds wel gewoon doorgaan met Earth Hour op de zaterdagavond dat de klok een uurtje vooruit gaat. Dit jaar is dat op 22 maart, tussen 20.30 en 21.30 uur (lokale tijd).