Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelose oud-burgemeester Kerckhaert: 'Fusieplannen hebben ons Deurningen gekost'

Frank Kerckhaert (74) was burgemeester van Hengelo van oktober 2000 tot oktober 2012. Hij volgde de nu 89-jarige Wolter Lemstra op. Lemstra was de man die poogde om in 1994 de Twentse Dubbelstad van de grond te krijgen. Hij deed z'n verhaal eerder deze week bij 1Twente, vandaag is het de beurt aan Kerckhaert. Die had niks met fusies: "De plannen hebben ons Deurningen gekost en Borne moest Bornerbroek afstaan."

Het ging begin deze eeuw goed met de stad, maar Kerckhaert klopt zichzelf daarbij niet op de borst: "Er werd veel gebouwd. De nieuwe bieb, Metropool, verschillende buurthuizen. En het ging goed met het bedrijfsleven. Dat lag niet zozeer aan mij en het college, maar het bracht wel nieuw elan in de stad. Daar moesten we trots op zijn en ik vond dat we dat best mochten uitstralen." Hij schreeuwde het in 2006 bijna van de daken: "Dat jaar scheurde ik met een klein autootje, met daarop de tekst 'I love Hengelo' over de Markt, haha."

icon_main_info_white_glyph

Kerckhaert en Lemstra

Behalve Frank Kerckhaert was ook Wolter Lemstra te gast in deze aflevering van Hengeloos Peil. Geboren Zeeuw Kerckhaert volgde geboren Groninger Lemstra op als burgemeester. Lemstra's verhaal stond eerder deze week al online bij 1Twente Hengelo

Trots was hij allerminst op Hengelo toen hij in 2000 aan z'n taak begon. Niet op de binnenstad in elk geval: "Hengelo had jarenlang gespaard voor een grote herinrichting van het centrum. Een nieuw plaveisel, de door de ondernemers geschonken Brinktoren en de lichtlindes werden dat jaar onthuld."

250218 wolter lemstra hond 1 TWENTE
Lees ook
'Als Lemstra z'n zin krijgt, stap ik op', aldus de staatssecretaris en daarmee blies ze Dubbelstad op

Na de champagne volgde de kater: "Niemand vond dat grijze straatwerk mooi. De schetsen kwamen niet overeen met de werkelijkheid. Wat ook meespeelde was dat aan de binnenstadondernemers baatbelasting was opgelegd om bij te dragen in de kosten, maar al snel besloten we daar met terugwerkende kracht een streep doorheen te zetten. Ze kregen hun geld terug."

Uiteindelijk heeft het daarna ruim 20 jaar geduurd voordat het centrum een aangezicht kreeg waar de Hengeloërs wél trots op zijn.

“Met Netwerkstad Twente stampten we zestien projecten uit de grond. Denk aan IJsbaan Twente, FBK Stadion, Topsporthal IISPA.”

Frank Kerckhaert werd geboren Westdorpe in Zeeuws-Vlaanderen, een uithoek die best wat overeenkomsten vertoont met Twente. "Meest opvallend is de verhouding katholieken/protestanten. Die is in beide gebieden zo'n 50/50. Misschien dat ik me hier daarom zo thuis voel?"

Zeepbel

Voor zijn burgemeesterschap in Hengelo - hij was 50 toen hij hier terechtkwam - had Kerckhaert carrière had gemaakt als directeur van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Daarvoor was de afgestudeerde demograaf (Universiteit van Tilburg) raadslid en wethouder in Arnhem. Enkele jaren voordat hij in Hengelo begon, was de Dubbelstad/Twentestad-droom als een zeepbel uiteengespat. Hij voelde niet de behoefte om die nieuw leven in de blazen: "Ik was geen voorstander. Wel van samenwerking, niet van fuseren."

In Twente ziet hij het er de komende decennia ook niet van komen: "Een grote Twentse gemeente komt er niet. In Twente zou je hooguit kunnen denken aan vijf gemeentes, met de vier grote steden Enschede, Hengelo, Oldenzaal en Almelo als middelpunt en nog eentje ten westen daarvan."

IJsbaan Twente, FBK Stadion, Topsporthal IISPA

In de jaren van zijn burgemeesterschap kwam Netwerkstad Twente van de grond. "Dat was het schoolvoorbeeld van goede samenwerking tussen Hengelo, Enschede, Almelo en Borne. Later voegde Oldenzaal zich daar nog bij. We stampten zestien projecten uit de grond of zorgden voor een fikse upgrade." Hij noemt IJsbaan Twente, FBK Stadion, Topsporthal IISPA in Almelo, de goede woningbouwafspraken. Uiteindelijk verdween Netwerkstad Twente van het toneel en nam Regio Twente, onder leiding van de Enschedese burgemeester Peter den Oudsten de regie over.

icon_main_info_white_glyph

Agenda voor Twente

De crisis die in 2008 uitbrak, dwong de 14 Twentse gemeenten meer samen te werken. De gemeenten besloten de inkomsten uit Twence, waarvan ze gezamenlijk aandeelhouder waren, in een speciaal potje te stoppen: de Agenda voor Twente. Daaruit werden en worden allerlei projecten bekostigd die goed zijn voor de regio. In de huidige tot 2027 geldende afspraken gaat het met name om 'een toekomstbestendige energievoorziening, de transformatie naar een duurzame economie en een innovatieve gezondheidszorg'.

Toen Kerckhaert begon aan z'n eerste ambtstermijn kreeg hij van z'n voorganger Wolter Lemstra de opdracht mee om van Hart van Zuid iets moois te maken. Daarnaast moest CS Hengelo CS Twente worden ('Dat is helaas niet echt gelukt') en moest Hengelo zich internationaal doen gelden. "Ik vond dat we te weinig gebruik maakten van onze centrale ligging in West-Europa. Denk de landgrenzen weg! De toenmalige burgemeesters van Münster en Osnabrück waren heel gedreven, maar het bleef moeilijk om die ideeën boven de rand te krijgen."

Fusieplannen pakten averechts uit

De fusie-fantasieën van Lemstra en Wieringa hebben Hengelo en Enschede uiteindelijk niets gebracht. Sterker nog, ze voorkwamen dat de steden verder konden groeien. Kerckhaert: "De veertig grootste steden van Nederland kregen vanaf de jaren negentig de mogelijkheid te groeien door óf extra woningbouw óf gemeentelijke herindeling. Omdat Hengelo, Enschede en Borne, toen het geld daarvoor werd verdeeld, bezig waren met Twentestad visten ze achter het net. We werden zelfs gestraft door de provincie. Zo mochten we 25 jaar lang niets bijbouwen en moest bijvoorbeeld Borne Bornerbroek afstaan aan Almelo en kon Hengelo geen aanspraak maken op Deurningen."

Gerard Gerrits LICHT Ernst Bergboer
Lees ook
Hengelose wethouder Gerrits: 'Meer banen creëren en huizen bouwen om stad leefbaar te houden'

Huidig wethouder Gerard Gerrits ziet Hengelo de komende jaren graag groeien naar 100.000 inwoners en hij verwacht ook dat dat kan, mits Hengelo maar interessant genoeg wordt voor die nieuwe inwoners. Kerckhaert, die als afgestudeerd demograaf alles weet over bevolkingsopbouw, gaf twee jaar geleden al aan dat dat wat hem betreft luchtkastelen zijn: "Die schaalsprong lukt alleen als Borne erbij komt of als zich op het vliegveld een bedrijf van ASML-achtige allure weet te vestigen."

icon_main_info_white_glyph

Culturele festivals in Hengelo, Enschede en Almelo

Kerckhaert is een man van de cultuur. Hij is vrijwilliger bij Hengelo Leest en heet jaarlijks muziek- en taalliefhebbers welkom bij hem en zijn vrouw Annemie thuis tijdens Literatuur bij de Buur. Onlangs zat zijn huiskamer weer mudjevol toen uitgever Paul Abels singer-songwriter Jojanneke ter Stege interviewde. "In mijn tijd als voorzitter van Netwerkstad Twente heb ik me sterk gemaakt voor een paar festival van internationale allure in de drie grote Twentse steden. Enschede zou elke twee jaar een meerdaags muziekfestival moeten huisvesten, Almelo om de paar jaar een filmfestival en Hengelo elke paar jaar een groot festival met beeldende kunst. Daarmee hadden we ons op de kaart kunnen zetten."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.