Hengelose en Bornse jongeren vapen beduidend vaker dan jongeren in andere gemeenten in Nederland. Dat blijkt uit data van de GGD en het RIVM, samengesteld door zorgvergelijkingssite Independer. Jongeren uit deze twee gemeenten staan landelijk op plek 2 en 3. Iets meer dan 16 procent van de jongeren in deze gemeenten gebruikt wekelijks een e-sigaret, waar het in bijvoorbeeld Enschede om 'slechts' 12,3 procent gaat.
Het aantal vapers onder Twentse tweede- en vierdeklassers in het voortgezet onderwijs (de twee onderzochte groepen) is in vier jaar tijd met ruim 542 procent gestegen. In Borne vapet 16,4 procent van de jongeren wekelijks en in Hengelo 16,2 procent. Almelo staat op de derde plek met 14,6 procent.
In de Overijsselse top tien staan liefst negen Twentse gemeenten. Ook in Twenterand (14,3%) en Tubbergen (13,7%) is het percentage gebruikers relatief hoog. In Hellendoorn (12,9%), Enschede (12,3%) en Wierden (12,2%) ligt het percentage iets lager. Deventer (11,8%) en Losser (11,4%) staan onderaan de lijst.
Volgens het Trimbos-instituut bevatten vapes kankerverwekkende stoffen en nicotine. Dit kan leiden tot irritatie en schade aan de luchtwegen. Daarnaast heeft nicotine een verslavende werking. Uit de meest actuele Twentse Gezondheidsverkenning van GGD Twente (2024) blijkt dat jongeren die vapen vaker vermoeidheidsklachten en stress ervaren en zich vaker eenzaam voelen.
Sinds 2024 is het verboden om vapes en e-vloeistoffen met smaakjes te verkopen om ze op die manier minder aantrekkelijk te maken voor jongeren. Alleen vapes met tabakssmaak zijn nog toegestaan. Toch wordt er op grote schaal gehandeld in vapes met smaakjes via sociale media. Via Instagram, Snapchat en Telegram is het eenvoudig om deze vapes te kopen. Daarnaast zijn ze over de grens in Duitsland nog gewoon verkrijgbaar.
Lees hier hoe het in de rest van Nederland gesteld is met het vapen onder scholieren.
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft in januari van dit jaar 66.000 vapes met een smaakje in beslag genomen bij verkopers. Het bezit of gebruik van deze vapes is niet verboden, maar de handel wel. Boetes kunnen oplopen tot 4.500 euro per merk vapes, met een maximum van 22.500 euro per keer.