Blijven de scholen, behorend tot de stichting Katholiek Onderwijs Noord Oost Twente (KONOT), wel voldoen aan de wettelijke verplichting om leerlingen per week 2 x 45 minuten bewegingsonderwijs aan te bieden? Die vraag stelt Henk Winkelhuis van de WG-fractie in een brief aan wethouder Maaike Rödel, naar aanleiding van een discussie over de bouw van een nieuwe gymzaal bij de Franciscusschool in Oldenzaal.
Winkelhuis wil graag zekerheid over het bewegingsonderwijs nu de stichting KONOT met studiereizen naar Phoenix in de Verenigde Staten wil onderzoeken of een daar gehanteerd onderwijssysteem ook hier zou kunnen worden overgenomen. En daar wringt de schoen bij de WG-fractie, want enig ‘speurwerk’ heeft volgens Winkelhuis geleerd dat in dit onderwijsmodel kernvakken als rekenen, taal, lezen en schrijven in de lessen de hoogste prioriteit hebben. Ten koste van creatieve vakken, maar ook het bewegingsonderwijs, die niet meer in de reguliere lestijd worden gegeven.
Winkelhuis wil nu van de wethouder weten of ze ‘met 100 procent zekerheid’ kan zeggen dat stichting KONOT in het algemeen en de Franciscusschool in het bijzonder het bewegingsonderwijs zal blijven aanbieden, zoals dat in de wet beschreven staat. Anderhalf uur per week, dus. Met andere woorden, de WG wil er zeker van zijn dat de onderwijsvisie van scholen onder de koepel van KONOT niet veranderd is na twee studiereizen naar Amerika.
Winkelhuis motiveert zijn vragen aldus: “Wij gaan zorgvuldig om met gemeenschapsgeld en wij gaan er van uit dat ook Stichting KONOT zorgvuldig om gaat met onderwijsgeld.” Met het bewegingsonderwijs in Oldenzaal is volgens Winkelhuis veel gemeenschapsgeld gemoeid. De investeringskosten voor een nieuwe gymzaal bij de Franciscusschool bedragen ruim 2 miljoen euro. ”Dat betekent dat de raad zorgvuldige afwegingen moet maken en zeker moet weten dat de geplande gymzaal ook daadwerkelijk gebruikt zal gaan worden.”
De WG zegt te beseffen dat de gemeenteraad niet gaat over onderwijs-inhoudelijke zaken. Winkelhuis: “Maar we staan wel aan de lat voor goede onderwijshuisvesting.” Die wordt geregeld met het Integraal Huisvestings Plan Onderwijs (IHP), dat in goed overleg tussen schoolbesturen, college en gemeenteraad wordt opgesteld. Henk Winkelhuis wil voor 24 februari uitsluitsel van de wethouder, want dan besluit de gemeenteraad of er wel of geen nieuwe gymzaal bij de Franciscusschool moet komen.