Verkeer
Stuur appje
Zoek

Pure Energie dient voor drie Enschedese locaties plannen voor windturbines in

Windmolens
Beeld: Leon de Man

Het zou maar zo kunnen dat er over een paar jaar op meerdere plekken binnen de Enschedese gemeentegrenzen windturbines draaien. De provincie maakte dinsdag bekend dat er aanvragen zijn ingediend voor in totaal zes of zeven molens, verdeeld over locaties die al eerder in beeld waren langs de N18 bij Usselo, de Windmolenweg in Twekkelo en Zuid-Esmarke (bij het Aamsveen).

De zoektocht naar plekken voor grootschaliger opwek van duurzame energie in de regio startte vijf jaar geleden met de gedachte dat gemeenten samen een plan zouden bedenken om de doelen die provincie en rijk stellen te realiseren. Dat viel niet mee. Die zogenoemde Regionale Energiestrategie (RES) werd, plat gezegd, een papieren tijger zonder tanden.

De regie ligt bij de provincie

In oktober 2024 pakte de provincie, verantwoordelijk voor het behalen van de gestelde energiedoelen, de regie dan ook terug. Daarmee stonden gemeenten de facto buitenspel. Ook omdat Zwolle een dikke vinger in de pap heeft waar het gaat om de invulling van het landelijk gebied.

“Ik ben vooral teleurgesteld in Pure Energie”

Kort gezegd komt het er op neer dat iedere partij die iets met windturbines wil daarvoor bij de provincie een plan kon indienen.

Drie plannen, zes of even turbines

Als het om Enschedees grondgebied gaat, zijn er drie van dat soort plannen ingediend. Bij Usselo (Windpark N18) gaat het om een plan voor twee turbines samen met met coöperatie Enschede Energie, dat al op de plank ligt. Bij de Esmarke (Windpark Aamsveen) drie of vier turbines en aan de Windmolenweg één. Het gaat daarbij om windturbines met een vermogen van 5 megawatt of meer. Met een tiphoogte van minimaal 230 meter. Flinke molens, dus. In alle gevallen is de aanvraag gedaan door Pure Energie. Bij Windpark N18 is coöperatie Enschede Energie mede-aanvrager.

Meer molens dan aanvankelijk gedacht

Waar het bij de start van de RES nog de bedoeling was om de totale opgave voor de opwek van duurzame energie verspreid kon worden over de regio, geldt er nu een ‘wild card’. Marktpartijen kunnen aanvragen indienen, de provincie bepaalt of die aan de eisen voldoen en of er een vergunning wordt afgegeven. Energiewethouder Niels van den Berg schat in dat dat voor de drie ingediende plannen gaat gebeuren.

Niels van den Berg c Ernst Bergboer wethouder enschede
Lees ook
Enschede kan zonder gevolgen uit Regionale Energiestrategie stappen: 'Dit is bezigheidstherapie'

In dat geval komt er een vergunningstraject op gang voor meer windmolens dan bij de start van de RES voor Enschede was gedacht; de stad heeft relatief weinig geschikt buitengebied en is daar zuinig op. Dat komt ook omdat, met de BBB aan het provinciale roer, landbouwgrond niet meer gebruikt mag worden voor de aanleg van zonneparken en er dus meer nieuwe energie met wind moet worden opgewekt.

‘Teleurgesteld in Pure Energie’

Betrokken omwonenden reageren vooralsnog vooral afwachtend. Hun bezwaren tegen de eventuele komst van windmolens zijn genoegzaam bekend en liggen op tafel. André de Boer van de dorpsraad Boekelo wijst op nieuwbouwplannen op het terrein van Teesinkweide, waar nu nog Oekraïeners worden opgevangen. En op de Military. "Woningbouw is belangrijk, ook voor de provincie. Het gebied bij de N18 is de minst goede locatie. Windmolens daar moeten op gezette tijden en tijdens de Military worden stilgezet vanwege de slagschaduw. Dat is productieverlies."

Arno van der Meer van de Vereniging Behoud Twekkelo is teleurgesteld in de provincie. In Zwolle worden te rigoureus gebieden op een kaart aangewezen en wordt te weinig rekening gehouden met zienswijzen. Maar zijn teleurstelling geldt vooral Pure Energie. Dat is een lokale speler, die zich ook als zodanig profileert. "De Windmolenweg is niet geschikt, vond ook de Enschedese gemeenteraad. En dan toch zo’n aanvraag indienen, zonder rekening te houden met de omgeving. Waarom?"

Wissinks Mol 003
Lees ook
Plan voor 'windpark' bij Usselo ligt al jaren op de plank, benodigde grond is al verworven

Het is nu aan de provincie om de plannen te toetsen aan de gestelde eisen voor vergunningverlening. “Als de provincie dat goed doet, strepen ze dit plan weg”, stelt De Boer. Volgens ligt er een toezegging dat een serieus gesprek met bewoners bij die toetsing hoort. “Dat gesprek willen we graag voeren.”

Vergunning en bezwaar- en beroep

Verleent de provincie een vergunning, dan resten bezwaar- en beroepsprocedures. Of en wanneer die windmolens er daadwerkelijk gaan komen, en waar, is dan ook vooral een juridische vraag. Dat hangt af van beslissingen in Zwolle en het verloop en de uitkomst van die procedures.

Van den Berg is met gemeentelijke juristen in conclaaf om een inschatting te maken van de kansen bij juridische stappen tegen die aanstaande provinciale vergunningverlening. Op voorhand lijken die niet heel groot. Als een aanvraag aan de gestelde eisen voldoet en de vergunning deugt, heeft ook de gemeente geen poot meer om op te staan.

icon_main_info_white_glyph

Niet alles tegelijk

Het zal niet mogelijk zijn om alle ingediende projecten tegelijk uit te voeren. Het provinciale beleid staat maximaal 80 GigaWattuur (vier windturbines) op grondgebied van Enschede toe. Omdat het Aamsveen niet voorkomt in de voorkeursgebieden van de provincie, is hier alleen een cluster van vier turbines mogelijk. Zo lijkt het project Windpark Aamsveen 'inwisselbaar' voor Windpark N18 en de solitaire windturbine aan de Windmolenweg.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.