Oldenzaal grijpt de aanleg van het Singelpark aan om de rijke historie van de stad bovengronds (deels) weer zichtbaar en tastbaar te maken. Nadat eerder al een binnenpoort uit de eerste helft van de veertiende eeuw en een buitenpoort uit het begin van de zestiende eeuw werden gevonden, hoopt men nu bij archeologisch onderzoek in het deelgebied Westwal op nieuwe historische schatten te stuiten.
Nu het eerste deelgebied van het Singelpark bij De Vijfhoek gereed is, begint Laagland Archeologie op dinsdag 25 februari met archeologisch onderzoek in het tweede deelgebied van het Singelpark: de Westwal. Met archeologisch onderzoek tussen de Deurningerstraat en de Steenstraat hopen experts nu een beeld te krijgen van de oude stadsstructuren, verdedigingswerken en het leven van vroegere bewoners.
In de Middeleeuwen was Oldenzaal een regionaal religieus en handelscentrum, maar ook een indrukwekkende vestingstad. Grachten, een muur en wallen beschermden de stad. Er waren drie poorten: de Deurningerpoort, de Steenpoort en de Bisschopspoort. De muur en de poorten werden in de loop van de tijd afgebroken en de grachten gedempt, maar het middeleeuwse stratenpatroon van de stad bleef behouden. Eerder werden in Oldenzaal, behalve een binnen- en een buitenpoort, al een akkerlaag uit de twaalfde eeuw en een deel van de nederzetting uit de tiende eeuw gevonden. Op deze ‘fundamenten uit het verleden’ wordt nu - in een rondje om het centrum - gewerkt aan het Singelpark.
Een rijksbijdrage van € 677.000,- uit de zogenaamde Erfgoeddeal betekende een flinke impuls voor het project ‘Singelpark’, waarbij de het verleden tastbaar en toegankelijk voor inwoners en bezoekers wordt gemaakt. Dit kan bijvoorbeeld door opgegraven archeologische resten zichtbaar te maken, door het plaatsen van informatiepanelen of zelfs het terugbrengen van oude patronen in het park.
Lees verder onder de afbeelding.
Na het archeologisch onderzoek, dat naar verwachting een paar maanden in beslag zal nemen, worden samen met een ontwerpbureau de uitgangspunten voor een ontwerp opgesteld. Het is de bedoeling om inwoners zoveel mogelijk bij dit proces te betrekken, met rondleidingen, lezingen en andere leerzame activiteiten. Ook wordt inwoners – en met name kinderen – gevraagd mee te denken.