De gemeente Enschede wil dat er strengere afspraken komen over de komst van uitsupporters bij Europese wedstrijden van FC Twente. Burgemeester Roelof Bleker pleit voor maatregelen zoals een verplichte buscombi en het vervroegen van de aanvangstijd van wedstrijden om de veiligheid in de stad te verbeteren.
De oproep – samen met gemeenten Amsterdam, Rotterdam en Alkmaar – komt na verschillende incidenten met uitsupporters in Enschede. Zo ging het de afgelopen jaren mis met supporters van onder andere Fiorentina, Fenerbahçe en Hammarby. Met name bij het Willem Wilminkplein en rond het Intercity Hotel ontstonden rellen. "We willen dit in de toekomst beter beheersen en daar hebben we duidelijke afspraken met de UEFA voor nodig", stelt Bleker.
Volgens de Enschedese burgemeester zorgen uitsupporters vaak voor extra politie-inzet en hoge kosten. "We willen dat de wedstrijden beheersbaar blijven voor ons als burgemeesters, die verantwoordelijk zijn voor openbare orde en veiligheid. We zijn best tevreden met hoe het de afgelopen wedstrijden is gegaan, maar er zijn uitzonderingen. Bij het Zweedse Hammarby ging het vooral in het stadion mis, maar bij het Turkse Fenerbahçe en het Italiaanse Fiorentina was er een heftige confrontatie tussen uitsupporters, aanhang van FC Twente en politieagenten."
Vier maatregelen zouden die rellen moeten voorkomen in de toekomst. Zo wil Enschede dat FC Twente liever niet meer om 21.00 uur speelt. "Dat is een probleem dat wij als Enschede vooral hebben", legt Bleker uit. "We zien dat supporters vaak op Schiphol vliegen en dan per trein naar Enschede reizen. Het probleem is alleen dat er na de wedstrijd geen treinen meer richting Schiphol rijden, omdat het dan al na 23.00 uur is. Het gevolg is dat de supporters dan wel in Enschede moeten blijven, waardoor wij veel politie moeten inzetten tot midden in de nacht. Met het vervroegen van de wedstrijden voorkom je dat probleem en kunnen de supporters 's avonds nog terug richting Schiphol."
Daarnaast ziet Bleker ook graag een verplichte buscombi, zoals dat bij Nederlandse wedstrijden ook regelmatig geregeld is. "Dan stappen supporters verplicht in de bus om vanaf de luchthaven naar Enschede te reizen. Zo houden we de vervoersstromen onder controle."
1: Verplicht omwisselpunt voor tickets – Hierdoor moeten uitsupporters zich op één centrale plek verzamelen voordat ze het stadion in kunnen.
2: Eerder aftrappen – Wedstrijden moeten niet meer tot laat in de avond duren, om de overlast na afloop te beperken.
3: Striktere afspraken tussen gemeenten – Volgens Bleker moeten er duidelijke afspraken komen tussen de lokale autoriteiten van verschillende landen, die ook gehandhaafd worden door een UEFA-security officer.
4: Verplichte buscombi – Uitsupporters moeten gezamenlijk reizen om verspreiding door de stad te voorkomen.
De problemen met uitsupporters spelen niet alleen in Enschede. Ook andere Europese steden hebben te maken met overlast en geweld rondom internationale wedstrijden. In Nederland hebben steden zoals Amsterdam en Rotterdam al eerder maatregelen genomen om risicowedstrijden veiliger te laten verlopen. In sommige gevallen is ervoor gekozen om helemaal geen uitsupporters toe te laten.
Bleker hoopt dat de UEFA bereid is om concrete afspraken te maken, vergelijkbaar met de aanpak van de KNVB in Nederland. "De UEFA maakt zich ook zorgen over hun competitie. We zien dat in Frankrijk en Amsterdam uitsupporters al geweigerd worden. Zij willen niet dat deze trend zich doorzet, dus ik verwacht dat ze openstaan voor gesprekken."
Hoewel Bleker het weren van uitsupporters als laatste redmiddel ziet, blijft het een optie als de UEFA niet meewerkt. "We willen gastvrij zijn, maar veiligheid staat voorop. Supporters moeten hier een mooie wedstrijd beleven en dan, hopelijk zonder punten, weer naar huis gaan", aldus de burgemeester.
De komende tijd wordt er verder gesproken met de UEFA, andere steden en veiligheidsdiensten om te kijken hoe de plannen concreet kunnen worden gemaakt. "We hopen dat we in de toekomst Europese wedstrijden kunnen organiseren zonder de grote zorgen over ordeverstoringen", besluit Bleker.
In een reactie aan de NOS stelt de UEFA: "In alle gevallen blijven de bevoegde lokale autoriteiten verantwoordelijk voor beslissingen met betrekking tot de veiligheid van wedstrijden die op hun grondgebied plaatsvinden."
"De UEFA wil dat fans kunnen reizen en hun team kunnen steunen in een veilige en uitnodigende omgeving en moedigt beide clubs en de bevoegde autoriteiten aan om daar passende afspraken over te maken."